početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 23.04.2013. godine

 

Otvorena izložba „Dragulji arhitekture 20. vijeka Bosne i Hercegovine“

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u saradnji sa Međunarodnim centrom za očuvanje naslijeđa - BH CICOP i Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu, uprličila je tematsku izložbu „Dragulji arhitekture 20. vijeka Bosne i Hercegovine“. Izložba je postavljena na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu od 22.04. do 01.05.2013.godine, i dio je programa 5. međunarodne konferencije koja nosi naziv „Hazards and Modern Heritige“. Na otvaranju izložbe 23. aprila 2013. godine, zvanicama se obratila članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika - Amra Hadžimuhamedović.

Izložba Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika je segment koji upotpunjava ovu važnu konferenciju, s obzirom na to da je po prvi put koncipirana izložba kojom je na jednom mjestu prezentirano ono najvrijednije što je u Bosni i Hercegovini osmišljeno i izvedeno od 1900. do 1980.godine, a što je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

Izložba obuhvata preko 60 panoa na kojima su prikazana dobra arhitekture 20.vijeka iz 20 bosanskohercegovačkih gradova kao što su: vila Emericha Pascola u Banjoj Luci, stara željeznička stanica u Banjoj Luci, islahijjet u Brčkom, kuća Kočića u Brčkom, partizansko spomen-groblje u Mostaru, nekropola žrtvama fašizma Novi Travnik, crkva Majke Božje u Olovu, Hadžišabanovića vila na Palama, stambeni kompleks na Džidžikovcu u Sarajevu, zgrada Penzionog fonda u Sarajevu, zgrada željezničke stanice Bistrik u Sarajevu, zgrada Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, palata Musafija u Sarajevu, i ostali memorijalni kompleksi, te djela stambene, javne, sakralne i ostale arhitekture.

Do 2013. godine, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika zaštitila je 61 dobro izgrađeno tokom 20. vijeka. Od toga 37 dobara je izgrađeno tokom austrougarskog perioda, 13 dobara je izgrađeno u periodu između dva svjetska rata i 11 dobara je izgrađeno u periodu nakon II svjetskog rata.

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: