početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Priznanja i nagrade


Evropska nagrada za naslijeđe 2010

„Proslavljajući najbolje“

Dodijeljena

Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine

 

Evropska komisija i Europa Nostra oglasile su 1. aprila 2010. dobitnike nagrade Evropske unije za kulturno naslijeđe/Europa Nostra 2010.

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine dobitnik je nagrade Evropske unije za kulturno naslijeđe/Europa Nostra za 2010. godinu u kategoriji III - predanost u radu. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine jedina je evropska institucija koja je ove godine nagrađena tim najvećim evropskim priznanjem za predanost u radu na polju zaštite kulturno-historijskog naslijeđa.

  

Ta nagrada se dodjeljuje pojedincu ili organizaciji čiji doprinos zaštiti kulturnog naslijeđa u kontinuiranom radu  iskazuje izvrsnost  u zaštiti, restauraciji i unapređenju kulturnog naslijeđa u Evropi i i postavlja izvanredne standarde na polju zaštite naslijeđa u Evropi.

 

Nagrada Evropske unije za kulturno naslijeđe/Europa Nostra predstavlja jedno od najznačajnijih  priznanja za očuvanje naslijeđa u svijetu i kolokvijalno je često nazivana „Nobelovom nagradom za naslijeđe“ i „Oskarom za naslijeđe“.

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine za nagradu nominirana je od strane neovisnog švicarskog eksperta sa Univerziteta u Ženevi, dr. Nadia Capuzzo Đerković. Žiri koji je donio odluku sastavljen je od 5 eminentnih evropskih stručnjaka iz Njemačke, Švicarske, Holandije, Belgije i Velike Britanije.

 

U saopćenju odluke žirija o Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika navedeno je, između ostalog:  

„Rad Komisije je primjer cijeloj Evropi  s obzirom da predstavlja doprinos očuvanju jedinstva različitosti i univerzalnih vrijednosti baštine. To je posebno važan i jedinstven primjer za rješavanje problema konflikata diljem  svijeta u kojima se kulturna baština koristi kao instrument i meta uništavanja zajednica.“

 

Cjelovita inormacija o nagradi Evropske unije za kulturno naslijeđe/Europa Nostra za 2010. godinu sadržana je na http://www.europanostra.org/UPLOADS/FILS/2010%20EU_EN%20Awards%20PressRelease_en.pdf.

 

ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: