početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Prezentacija Komisije na izložbi Mostovi razumijevanja kulture i primijenjene umjetnosti Amerike-Bosne i Hercegovine u sjedištu Međunarodnog monetarnog fonda/Svjetske banke u Washingtonu

 

 

Komisiju su na izložbi predstavljali članovi Amra Hadžimuhamedović, Ljiljana Ševo, Tina Wik i izvršni dužnosnik Mirela Mulalić Handan.

 
Tom prilikom u holu Svjetske banke u Washingtonu Komisija je postavila izložbu o ugroženim spomenicima i pokrenula međunarodnu kampanju za zaštitu najugroženijih dobara u Bosni i Hercegovini, koja  će skrenuti pažnju na ugroženost naslijeđa u BiH i pomoći njegovoj zaštiti na međunarodnoj razini.

 
Izložbi je prisustvovalo oko 300 zvanica, između ostalih predsjedavajući Vijeća ministara, Adnan Terzić; ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić; visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Paddy Ashdown; guverner Centralne banke BiH, Peter Nichole; predsjednik Svjetske banke, James D. Wolfensohn; Mirza Kušljugić, ambasador u stalnoj misiji BIH pri Ujedinjenim nacijama.

Članovi Komisije su održali sastanak i sa Lawrence M.Hannah, vodećim ekonomistom u Svjetskoj banci.  Arlein Fleming je ponudila da organizuje sastanak u oktobru sa predstavnicima Svjetskog monetarnog fonda i ostalih organizacija koje mogu podržati rad Komisije.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: