početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Dani otvorenih vrata

U prostorijama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine redovito se održava manifestacija pod nazivom “Dani otvorenih vrata”. Ovaj vid saradnje sa fakultetima i školama predstavlja nastavak aktivnosti Komisije u cilju promocije kulturno-historijskog naslijeđa i njegovog očuvanja, jer spomenici su svjedoci našeg postojanja.

Cilj „Dana otvorenih vrata” je približiti značaj kulturnog naslijeđa i predstaviti aktivnosti Komisije u očuvanju kulturne baštine. Multimedijalna predavanja također imaju za cilj da studenti usavršavaju znanja o kulturnome naslijeđu, sa fokusom na bosanskohercegovačko naslijeđe (stare gradove, stećke, arhitekturu i umjetnička djela, zanate i dr.).

U okviru ove manifestacije studenti Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka Internacionalnog Univerziteta Sarajevo posjetili su Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika u srijedu 02.11.2011. godine. Tokom posjete studenti su obišli i bibliotečko-dokumentacioni centar Komisije.

Povodom Međunarodnog dana spomenika studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu posjetili su 18.4.2013., u okviru “Dana otvorenih vrata”, Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika. Tokom posjete studenti su obišli i bibliotečko-dokumentacioni centar Komisije u kojem je pohranjeno preko 2000 knjiga stručne literature i veliki broj arhiviranih odluka o proglašenju nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Biblioteka raspolaže sa 5000 bibliotečkih jedinica raspoređenih u fondove (monografske, serijske publikacije, fond projekata, planoteka, cd-teka...).

Sva dokumentacija kojom Komisija raspolaže je dostupna na uvid zainteresovanim pravnim i fizičkim licima za njihove istraživačke i obrazovne potrebe, pod uslovima i na način utvrđen Pravilima o korištenju dokumentacije Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

U sklopu ove manifestacije, tokom godina, održan je niz predavanja studentima Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu:

2010. godine:

Orjana Lenasi - Metodologija identifikacije i snimanja objekata i cjelina kulturno-historijskog naslijeđa (arhitektura i urbanizam);

2011. godine:

Orjana Lenasi - Metodologija identifikacije i snimanja objekata i cjelina kulturno-historijskog naslijeđa (arhitektura i urbanizam) - Key study Počitelj;

2012. godine:

Adi Ćorović i Amra Šarančić Logo - Snimanje i dokumentiranje kulturnog naslijeđa;

Inka Peršić - Zaštita kulturnog naslijeđa u svjetlu mirovnog sporazuma-Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika i Dejtonski mirovni sporazum;

Mirela Mulalić Handan - Preliminarna tehnička procjena stanja kulturnih dobara;

2013. godine:

Amra Šarančić Logo – Džamije 19. vijeka u Bosni i Hercegovini;

Orjana Lenasi i Amra Šarančić Logo – Kompleksi memorijalne arhitekture NOR-a u Bosni i Hercegovini.

 

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: