početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

IX međunarodno savjetovanje bibliotekara „Juni na Uni“

IX međunarodno savjetovanje bibliotekara BiH „Juni na Uni“ održano je u Bihaću od 07. do 09. 06. 2012. godine. Savjetovanju su prisustvovali predstavnici Irske, Kosova, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Trodnevni program ovog savjetovnja bio je posvećen temi INFORMACIJSKA PISMENOST – CJELOŽIVOTNO UČENJE. Ovo savjetovanje imalo je cilj da se kroz referate i diskusiju istraži postojeće stanje u pogledu izučavanja informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini i regionu i doprinese njegovom poboljšanju. S tim u vezi, na Savjetovanju je kroz izlaganje predstavnika Tehnološkog instituta u Limeriku predstavljen i Tempus projekt „Razvoj informacijske pismenosti za cjeloživotno učenje i ekonomiju zasnovanu na znanju u zemljama Zapadnog Balkana”.

Predstavnica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Almedina Salihagić, prezentirala je rad pod naslovom „Društvo znanja – potreba za cjeloživotnim učenjem“. U radu je dat historiski pregled razvoja teorije cjeloživotnog učenja te osvrt na europski koncept istanje u Bosni i Hercegovini kada je riječ o primjeni Memoranduma o cjeloživotnom učenju (čija je potpisnica BiH).

JU Kantonalna i univerzitetska biblioteka u Bihaću planira objaviti sva izlaganja i zaključke ovogodišnjeg savjetovanja u zborniku konferencijskih radova do kraja 2012. godine.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: