početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sastanak sa predstavnicima organizacije EU-RED(Union Regional Economic Development) / Sarajevo, 29.03.2004.

 

Dnevni red sastanka:

1.       Upoznavanje i uspostavljanje moguće saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i European Union Regional Economic Development u BiH (EU-RED);

 

Sastanku su prisustvovali Amra Hadžimuhamedović, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika; Kevin O'Connor, savjetnik za regionalni razvoj; i Amra Šarančić, stručni saradnik u Komisiji.

Amra Hadžimuhamedović je informisala o nastanku, načinu rada, ovlaštenjima, zadacima i ciljevima Komisije, posebno ukazujući na javnost rada i akata Komisije.

Kevin O'Connor je iznio jedan od principa rada EU RED-a, a to je da oni za sada ne mogu podržavati projekte državnih, odnosno vladinih organizacija, već samo projekte NGO, RDO, DO i drugih nevladinih organizacija. Međutim, postoji mogućnost da Komisija uspostavi saradnju sa nevladinim organizacijama i na taj način sudjeluje u projektu.

Jedna od oblasti koju EU RED trenutno podržava je turizam, i zainteresirani su za vezu turizma i kulturnog naslijeđa. Njihova pomoć kroz kandidovane projekte bi se, između ostalog, mogla ogledati i u markentiškoj promociji objekata i područja. Predao je aplikaciju i uputstvo za prijavu na projekat. Prvi rok za slanje aplikacije, koja mora biti ispunjena na engleskom jeziku, je 30. april 2004. godine, a sljedeći rok je u septembru mjesecu.

Na pitanje da li se za projekat mogu kandidirati i objekti u vlasništvu vjerskih zajednica, odgovorio je da dosad nisu imali takve slučajeve i da će provjeriti.

Zaključeno je da bi se trebala uspostaviti saradnja EU RED-a i Komisije.

Kevina O'Connor je na poziv Amre Hadžimuhamedović izjavio da će prisustvovati na predstojećoj međunarodnoj konferenciji «Destruction of cultural memory and human rights – Stolac case», koja će se održati u aprilu tekuće godine.

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: