početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

  Sastanak u zgradi  Vlade Republike Srpske

 

            Dana 22. III. 2004. održan je u zgradi Vlade Republike Srpske sastanak na kojem su prisustvovali:

-         Ministar kulture i sporta u Vladi RS, gospodin Gojko Savanović sa suradnicima,

-         Ministar prostornog uređenja i okoliša u Vladi RS, gospodin Mensur Šehagić sa suradnicima,

-         Članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, dr. Ljiljana Ševo i Dubravko Lovrenović,

-         Predstavnik OHR-a - zamjenik visokog predstavnika za BiH, gospodin Vadim Kuznetsov.

 

    Na dnevnom redu sastanka našla su se dva pitanja:

1.       Zahtjev Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH upućen Vladi RS za uvrštavanje na prioritetnu listu u cilju poduzimanja hitnih mjera zaštite graditeljske cjeline džamije Mehmed-paše Kukavice s medresom u Foči (Srbinju);

2.       Suradnja entitetskih ministarstava kulture i sporta, odnosno prostornog uređenja i okoliša s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika u provedbi Anexa 8. 

 

            Dubravko Lovrenović upoznao je prisutne s inicijativom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH da Vlada RS osigura inicijalna novčana sredstva u cilju poduzimanja hitnih mjera zaštite graditeljske cjeline džamije Mehmed-paše Kukavice s medresom u Foči (Srbinju). Predsjedavajući Komisije podsjetio je na dopise što ih je Komisija uputila premijeru RS gospodinu Draganu Mikereviću 21. I. 2004, članu Predsjedništva, gospodinu Borislavu Paravcu 29. I. 2004. te premijeru Mikereviću i resornim ministrima Savanoviću u Šehagiću 15. III. 2004, u kojima je traženo hitno izdvajanje odgovarajućih financijskih sredstava i poduzimanje zaštitnih mjera na ovom sakralnom objektu miniranom 28. V. 1992.

            Član Komisije, dr. Ljiljana Ševo, podsjetila je resorne ministre da je na sugestiju gospodina Paravca a uz prisustvo i odobrenje premijera Mikerevića Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske (odnosno ministar Savanović) obećalo sredstva za sanacaju šteta na crkvi manastira Vozuća.

            Ministar Savanović nije prihvatio ovu informaciju uz obrazloženje da bi time bile narušene entitetske ingerencije u zaštiti spomenika, zahtijevajući da brigu o crkvi na Vozućoj preuzme Vlada Federacije, dok bi slične mjere u rehabilitaciji džamije Mehmed-paše Kukavice poduzela Vlada RS, odnosno resorno ministarstvo koje je spremno izdvojiti sredstva za izradu projekta. Točnije, ministarstvo bi izdvojilo novac u okvirnom iznosu od 10 000 KM kada projekt bude završen. Članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iznijeli su mišljenje da formalne zakonske odredbe ne mogu i ne smiju biti preprekom u implementaciji Anexa 8, i da suradnja entiteta na zaštiti spomenika nije u suprotnosti s važećom zakonskom regulativom.

            U cilju nadilaženja postojećih problema dogovoren je sastanak resornih ministara iz Vlade Federacije i RS koncem marta ili početkom aprila ove godine u Sarajevu. Svoju spremnost za održavanje takvog sastanka ponovno su potvrdili ministri Grahovac i Mehmedagić.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: