početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sastanak sa direktorima Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa BiH i predstavnicima Vjerskih zajednica održan je 05.09.2002. godine, u sklopu IV. sjednice.

Radi ranije preuzetih obaveza, sastanku nisu prisustvovali članovi Komisije: Dubravko Lovrenović i Tina Wik.Sastanku su prisustvovali: Radenko Ilić, direktor Republičkog zavoda za kulturno-istorijsko i prirodno naslijeđe iz Banja Luke; Munib Buljina, izvršni dužnosnik u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo;  Mijo Franković, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u Tuzlanskom kantonu; Zijad Demirović, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu; Anton Rahel, pomoćnik direktora u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u Tuzlanskom kantonu; Jasmina Eminagić, saradnik za pravne poslove u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, Nikolaj, mitropolit dabrobosanski; Danilo Nikolić, predsjednik Jevrejske općine u Sarajevu, Fatima Šišić, stručni saradnik u Centru islamske arhitekture u Sarajevu.

 

Predsjedavajuća i članovi Komisije upoznali su prisutne sa ovlaštenjima i radom Komisije, posebno ukazujući na javnost rada i akata Komisije. Svrha ovog sastanka je unapređenje saradnje između Komisije i Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, kao i Komisije i vjerskih zajednica, te su u tom smislu iznesene brojne sugestije i prijedlozi koji se odnose na buduću saradnju.

Svi prisutni su se složili da je u postupku donošenja odluka o proglašenju dobara nacionalnim spomenicima neophodna saradnja zavoda i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini sa Komisijom i potvrdili da će, u skladu sa zakonom, omogućiti saradnicima Komisije prikupljanje potrebne dokumentacije. Pri tome su Direktori zavoda za zaštitu iznijeli podatke o teškom materijalnom stanju u tim institucijama, čime su i mogućnosti pružanja tehničke pomoći Komisiji znatno smanjene i sugerisali Komisiji da u okviru svoje nadležnosti utiče na poboljšanje takvog stanja.

             Na sastanku su prezentirani Kriteriji za donošenje odluke o proglašenju dobra nacionalnim spomenikom i obrazac prijedloga za proglašenje dobra nacionalnim spomenikom, koje je Komisija prethodno usvojila. Na ove dokumente niko od prisutnih nije imao primjedbe.

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: