početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 09.10.2015. godine

Saopštenje za javnost

Škola vernakularne arhitekture održana u Stocu u okviru IPA Adriatic prekograničnog Projekta „Širenje potencijala UNESCO lokaliteta na Jadranu“

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je od 3. do 9. oktobra 2015. godine u Stocu održala Školu o vernakularnoj arhitekturi (narodna arhitektura(1)) u okviru Projekta pod nazivom EXtension of POtentiality of Adriatic UNESCO Sites - EX.PO AUS (Širenje potencijala UNESCO lokaliteta na Jadranu).
U sklopu Škole je učestvovalo 19 nedavno diplomiranih mladih, i studenata završnih godina Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta, Filozofskog fakulteta (historija umjetnosti), te interdisciplinarnog studija konzervacije i restauracije na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Polaznici su uglavnom iz Bosne i Hercegovine (Banja Luka, Mostar, Sarajevo) ali i Srbije (Novi Sad).
Predavanja su održali renomirani profesori i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine (Nermina Mujezinović, Aida Idrizbegović-Zgonić, Maja Popovac Roso, Senada Demirović Habibija) kao i iz regiona (Mitja Guštin, Slovenija i Filip Bubalo, Hrvatska).
Predavanja su bila fokusirana na nekoliko cjelina, prvenstveno na vernakularnu arhitekturu u kamenu (upoznavanja sa samim materijalom ali i objektima), te istraživanje i edukaciju (tehnike snimanja, metodologija savremenog konzervatorskog pristupa, sagledavanje konteksta). U okviru Škole polaznici su, pored teoretske nastave, imali i praktične radionice na lokalitetima nekoliko stolačkih mlinica koje su obuhvaćene Projektom EX.PO AUS, Podgradska, Batan Buzaljko i Elezovića.
Završna ceremonija Škole o vernakularnoj arhitekturi na kojoj su polaznicima podijeljeni certifikati održana je u Stocu 9.oktobra 2015. godine.

Projekat EX.PO AUS je prekogranični projekat sufinansiran sredstvima Evropske unije u okviru IPA Programa jadranske prekogranične saradnje 2007-2013. U projekat je uključeno 12 partnera iz sedam država na Jadranu (BiH, Hrvatska, Italija, Slovenija, Crna Gora, Albanija i Grčka). U Bosni i Hercegovini, Projekat implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.
Opšti cilj Projekta je uspostavljanje mreže saradnje lokaliteta koji su na Listi svjetskog naslijeđa UNESCO-a na prostoru Jadrana, (uključujući i one sa Tentativne liste), koja će prekogranično razvijati i razmjenjivati visokokvalitetne tehničke i upravljačke vještine uključivanjem javnog i privatnog sektora.

Projekat EX.PO AUS u Bosni i Hercegovini usmjeren je prvenstveno na podizanje svijesti o značaju i vrijednostima vernakularne arhitekture, sa posebnim naglaskom na objekte mlinica. U skladu sa tim ciljem podizanja svijesti i širenju znanja organizirana je Škola o vernakularnoj arhitekturi.

(kraj) _____________________________________________________________________ 1 - Vernakularna arhitektura je arhitektura običnog čovjeka, neškolovanog, koji je gradio bez formalnog znanja: znanje je nasljeđivao od svojih predaka, a oplemenjivao ga je svojim iskustvom.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: