početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI


Sarajevo, 30.07.2015.godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Povodom sve češćih slučajeva uklanjanja ćilima iz džamija koje su proglašene nacionalnim spomenicima i njihove zamjene industrijski tkanim podnim podlogama, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ovim putem želi da upozori na štetnost takvog djelovanja.
Podsjećamo da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na 62. sjednici održanoj juna 2014. godine donijela zaključak da je uklanjanje ćilima u džamijama i njihova zamjena industrijski tkanim podnim podlogama i modernim ćilimima i itisonima nedopustiva. Takav zaključak donesen je obzirom da ćilimi i drugi inventar koji se nalazi u džamijama jeste njihov integralni element, a njihovo izmještanje predstavlja oštećenje nacionalnog spomenika, te je kao takvo krivično djelo.
U mišljenju koje je uputila Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine Komisija izražava zabrinutost jer se takvim postupkom krše odredbe Burra povelje (The Australia ICOMOS Charter for Places of Cultural Significance, 1999.), koja se smatra međunarodno primjenjivim dokumentom sa najboljim i najprihvatljivijim definicijama(1). Takav pristup sadržan je u suvremenoj međunarodnoj doktrini, uključujući i tri konvencije kojima je pristupila Bosna i Hercegovina: Faro konvencije član 2, tačka a (Framework Convention on the Value of Cultural Heritage for Society, 2003., Vijeće Evrope); Konvencije o očuvanju nematerijalnog naslijeđa član 2, tačka 2 alineja c i e (Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage, 2003.,UNESCO).; te Granadske konvencije član 1, tačka 1 (Convention for the Protection of the Architectural Heritage of Europe, 1985., Vijeće Evrope). Kršenje odredbi Konvencija o očuvanju nematerijalnog naslijeđa, ogleda se između ostaloga u prekidu tradicije darivanja ćilima.
U procesu odlučivanja o izmještanju ćilima i njihovoj zamjeni potrebno je angažirati nadležnu službu zaštite kulturnog naslijeđa, kako je propisano tačkom III. odluka o proglašenju pokretnih i nepokretnih dobara nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
Svakoj radnji kao i odluci o eventualnoj lokaciji deponovanja starih ćilima treba prethoditi procjena stanja svakog pojedinačnog ćilima, koju može, uz korištenje arheometrijskih metoda, izvršiti isključivo akademski konzervator, specijalista za tekstil. U okviru ove studije potrebno je da budu utvrđeni uvjeti korištenja, čuvanja (preventivne zaštite), te opseg eventualne konsolidacije i restauracije (interventne zaštite).

Ovim saopštenjem Komisija upozorava da praksa zamjene ćilima predstavlja prijetnju očuvanju tradicije u uređivanju bosanskohercegovačkog džamijskog interijera, koju je hitno potrebno zaustaviti.

(kraj)
_______________________________________________________________________________________

(1) Mjesto označava položaj, područje, zemljište, krajolik, građevinu ili graditeljsku cjelinu. Mjesta mogu imati raspon vrijednosti za različite pojedince ili skupine. Tkanina objedinjuje sve fizičke materijale mjesta, uključujući komponente, čvorove, sadržaj i objekte. Kulturni značaj je utjelovljen u samom mjestu, njegovoj tkanini, postavljanju i upotrebi. Kulturni značaj obuhvata estetski, povijesni, znanstveni, te društvenu ili duhovnu vrijednost za prošlost, sadašnjost kao i buduće generacije. (Article 1. Definitions 1.1.;1.2.;1.3.)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: