početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI


Sarajevo,03.07.2015. godine


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Izložba panoa „Svjetsko naslijeđe u Bosni i Hercegovini“ predstavljena u okviru manifestacije „10 obljetnice upisa Starog mosta i Starog grada Mostara na UNESCO Listu svjetske baštine"


U okviru manifestacije „10 obljetnice upisa Starog mosta i Starog grada Mostara na UNESCO Listu svjetske baštine", Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika upriličila je izložbu panoa „Svjetskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini“ u restauriranom objektu, dućanu Mujage Komadine u Mostaru (Mala tepa 1), u petak 3. jula 2015.godine.

Ista postavka izložbe „Svjetsko naslijeđe u Bosni i Hercegovini“ predstavljena je u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u Strazburu povodom predsjedavanja naše zemlje Odborom ministara Vijeća Europe. Izložbu je 23.06.2015.godine, svečano otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nj.E. Mladen Ivanić.

Pored nacionalnih spomenika koji su upisani na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, Stari most i Stari grad Mostar, te Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, na izložbi su postavljeni panoi osam dobara koji se nalaze na Privremenoj listi svjetske baštine UNESCO-a:

1. Blagaj, prirodno i graditeljsko područje;
2. Blidinje, prirodno i graditeljsko područje;
3. Jajce, historijsko urbano područje;
4. Nekropole sa stećcima, međudržavna nominacija srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika;
5. Pećina Vjetrenica, prirodno dobro;
6. Počitelj, historijsko urbano područje;
7. Sarajevo, simbol multikulturalnosti i
8. Stolac, prirodno i graditeljsko područje.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz jula 2014. godine, graditeljska cjelina – Stari most sa kulama u Mostaru proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, dok su Stari most i stara jezgra Mostara službeno uvršteni na popis zaštićene kulturne baštine UNESCO 15. jula 2005. godine kao prvi spomenik iz Bosne i Hercegovine. Odluka je donesena na sjednici eksperata Odbora UNESCO-a održanoj od 11. do 17. jula 2005. godine u Durbanu u Južnoafričkoj Republici.

Uvrštavanje ovog dobra na Listu svjetske baštine UNESCO-a, prije svega, ne bi bilo moguće bez angažmana tima stručnjaka, kako iz BiH, tako i iz inostranstva, a posebno gospodina Mounira Bouchenakija, arhologa i sadašnjeg direktora UNESCO-vog Centra za svjetsko naslijeđe u arapskom regionu, koji je u vrijeme proglašenja Starog mosta svjetskom baštinom bio zamjenik generalnog direktora UNESCO-a.
U vrijeme rušenja Starog mosta, Bouchenaki je od 1993. do 1994. godine bio angažiran u Vukovaru u Hrvatskoj, a zatim u Sarajevu i Mostaru, gdje je bio UNESCO-ov koordinator radova ekspertne misije na rekonstrukciji Starog mosta, dok je misiju predvodio jedan od vodećih svjetskih stručnjaka a naslijeđe Jukka Jokilehto. Kao direktor ICCROM- a osigurao je monitoring misije koje su radile na definiranju utjecaja nove gradnje na jedinstvenu i univerzalnu vrijednost Starog mosta, kao i uvjeta za otklanjanje negativnih utjecaja, što je rezultiralo da Centar za svjetsku baštinu ne donese odluku o stavljanju Starog mosta i Starog grada Mostara na Listu ugrožene svjetske baštine. Za posebne zasluge u procesu rekonstrukcije i upisa Starog mosta na Listu svjetske baštine UNESCO-a, Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o dodijeli počasnog državljanstva za gospodina Bouchenakija.

(kraj)

ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: