početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI


Sarajevo, 19.05.2015. godine


Saopćenje za javnost


Izložba panoa srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika – stećaka predstavljena u palati Porcia u Beču


U palati Porcia u Beču, u ponedjeljak, 18. maja 2015. godine, otvorena je izložba panoa 30 nekropola stećaka s područja Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije nominiranih za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Izložbi panoa prethodilo je predstavljanje projekta serijske nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine. Prezentacija je održana u Velikoj sali Saveznog ministarstva za nauku, istraživanje i ekonomiju, a gostima su se obratili dr. Manfred Matzka iz Ureda saveznog kancelara, ambasadorica BiH u Austriji dr. Tanja Milašinović-Martinović, te gospodin Đorđe Milićević, zamjenik ministra civilnih poslova BiH.

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH - prof. dr. Dubravko Lovrenović izlagao je o temi “Značaj, prijava i nominacija nekropopola stećaka na Listu zaštićene svjetske baštine UNESCO-a”, dok je dr. Zlata Duraković sa Univerziteta u Beču govorila o temi “Stećci - Nagrobni spomenici i nekropole srednjovjekovne Bosne i Huma”.

Izložbi i prezentaciji projekta prisustvovali su predstavnici vlasti Republike Austrije, Grada Beča, ambasadori akreditovani u Beču, brojni kulturni i javni radnici, kao i građani Austrije porijeklom iz BiH i drugih republika bivše Jugoslavije.

Izložba će biti otvorena od 18. do 20. maja 2015. godine u palati Porcia.

Događaj je organiziran pod pokroviteljstvom ambasadorice BiH u Austriji NJ.E. Tanje Milašinović-Martinović, i uz podršku Ureda saveznog kancelara Austrije.

***

Projekat serijske nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine, predstavlja jedan od najsloženijih i najobimnijih dokumenata iz oblasti zaštite graditeljskog naslijeđa, te su u njegovu izradu bile uključene i susjedne države: Hrvatska, Crna Gora i Srbija.

Iz Bosne i Hercegovine u izradi ovih dokumenata učestvovali su timovi stručnjaka iz Komisije za očuvanje nacionanih spomenika BiH, Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske, Zemaljskog muzeja BiH, Muzeja Semberije iz Bijeljine i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Proces nominacije stećaka započeo je u Sarajevu u novembru 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. U regionu je ukupno nominirano 30 nekropola stećaka, od čega su 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore, i dvije nekropole iz Hrvatske. Od 70.000 evidentiranih stećaka, u BiH se nalazi preko 60.000.

“Prve informacije iz UNESCO-a su pozitivne, jer je cijeli obiman materijal prošao proces tehničke evaluacije, te smo sad u krugu u kojem se odlučuje o dobru. Nadam se da 2016. godine možemo očekivati pozitivan odgovor iz UNESCO-a”', rekao je član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović.

Upisom nekropola sa stećcima na Listu svjetskog naslijeđa, ova dobra će prije svega, biti sačuvana od propadanja i uništenja, a stećci će, kao fenomen ovih prostora dobiti svoje zasluženo mjesto kao dio baštine svijeta.


(kraj)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: