početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI


Sarajevo, 27.03.2015. godine


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


Multimedijalna izložba „Bosanskohercegovačko svjetsko naslijeđe“ predstavljena u Centru za međunarodnu saradnju u Firenci

Na poziv Centra za međunarodnu saradnju Instituta „Life Beyond Tourism“ u Palazzo Coppini u Firenci upriličeno je predstavljanje bosanskohercegovačkog svjetskog naslijeđa od 14. do 16. marta 2015. godine.

Uz izložbu fotografija spomenika i graditeljskih cjelina koje su upisane na Listu svjetske baštine ili se nalaze na Privremenoj listi svjetske baštine UNESCO-a, bosanskohercegovačko naslijeđe je prezentirano kroz videoprojekciju i uvodno predavanje dr. Amre Hadžimuhamedović, članice Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Izložba „Bosanskohercegovačko svjetsko naslijeđe“ je organizirana u okviru godišnje skupštine i okruglog stola međunarodnih stručnjaka Fondacije „Romualdo Del Bianco“, a čiji članovi su i predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, dr. Amra Hadžimuhamedović i dr. Adi Ćorović, stručni savjetnik za graditeljske cjeline.

Na izložbi su predstavljeni panoi dva dobra koja su upisana na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, Stari most i Stari grad Mostar i Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, te osam dobara koji se nalaze na Privremenoj listi svjetske baštine UNESCO-a:

1. Blagaj, prirodno i graditeljsko područje;
2. Blidinje, prirodno i graditeljsko područje;
3. Jajce, historijsko urbano područje;
4. Pećina Vjetrenica, prirodno dobro;
5. Počitelj, historijsko urbano područje;
6. Sarajevo, simbol multikulturalnosti;
7. Stolac, prirodno i graditeljsko područje; te
8. Nekropole sa stećcima, međudržavna nominacija srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika.

Izložbu su, u prisustvu velikog broja stručnjaka iz preko 90 zemalja, otvorili članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, dr. Amra Hadžimuhamedović i Paolo del Bianco, predsjednik Fondacije „Romualdo Del Bianco“.

(kraj)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: