početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI


Sarajevo, 20.03.2015. godine

Saopćenje za javnost

Prezentacija „Projekta konzervacijskih i restauracijskih radova na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu“

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH, u petak, 20. marta 2015. godine, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) u BiH, upriličili su prezentaciju projekta konzervacijskih i restauracijskih radova na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Zvanicama su se obratili predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH - Dubravko Lovrenović, direktor TIKA-e za BiH - Huseyin Şanli, zamjenik generalnog direktora Direkcije za ceste Republike Turske - Gökalp Yilmaz, dok je projekat konzervacijskih i restauracijskih radova na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu prezentirala Halide Sert, direktorica Odjela za historijske mostove Direkcije za ceste Republike Turske.
Direktor TIKA-e za BiH, Huseyin Sanli podsjetio je da je restauracija ovog mosta počela 2013. godine, i da su najzahtjevniji radovi bili oni na temeljima mosta pod vodom, kao i na njegovim lukovima, a velika pažnja posvećena je utvrđivanju statike i nosivosti mosta, te naveo da se završetak radova očekuje krajem ove godine.

Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika prof.dr. Dubravko Lovrenović smatra da je projekt konzervacije i restauracije Mosta “Mehmed-paše Sokolovića" zasigurno najveći, najznačajniji i najobimniji projekt takve vrste u poslijeratnoj BiH. Navodi da je on rezultat prethodnih istraživanja koja su konstatirala značajna oštećenja na pojedinim stubovima mosta.

Ovaj Most predstavlja važnu fazu u povijesti graditeljstva i arhitekture mostova, a izgradio ga je jedan od najslavnijih graditelja Osmanskog carstva, Kodža Mimar Sinan, dvorski arhitekta i vrhovni graditelj Carstva, i jedan od najvećih arhitekata svijeta. Most osobito svjedoči o prenošenju i prilagođavanju tehnika tokom dugog povijesnog procesa. Smješten na geostrateški važnom položaju, Most svjedoči o važnim kulturnim razmjenama između Balkana, Osmanskog carstva i Mediterana, između kršćanstva i islama, dok njegova kulturna vrijednost prevazilazi i granice država i kultura.
Po svom vremenskom određenju, povjesnoj vrijednosti, načinu obrade i proporcijama, Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu predstavlja najvrijedniji primjer javnih objekata - mostova na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Primjenjujući Kriterije za donošenje odluke o proglašenju dobara nacionalnim spomenikom, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na sjednici održanoj u januru 2003. godine, donijela odluku o proglašenju povjesnog spomenika - Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
Komisija je 2005. godine pokrenula aktivnosti za upis Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu na Listu svjetske baštine UNESCO-a, te je u saradnji sa Opštinom Višegrad, Javnim RTV servisom Bosne i Hercegovine i stručnjacima iz relevantnih oblasti, pripremila Nominacioni fajl, Plan upravljanja spomenikom i dokumentarni film o spomeniku.
Nakom usvajanja Plana upravljanja od strane Opštinskog vijeća Opštine Višegrad decembra 2005. godine, nominacija sa kompletnom dokumentacijom uručena je Komitetu za svjetsko naslijeđe UNESCO-a, 31. januara 2006. godine.
Odlukom UNESCO-vog Komiteta za svjetsku baštinu, Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu upisan je na Listu svjetske baštine 2007. godine, i čini jedno od dva dobra iz Bosne i Hercegovine koja se nalaze na Listi svjetske baštine.

(kraj)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: