početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI


Sarajevo, 21.10.2014. godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u saradnji sa Zemaljskim muzejom obilježila Međunarodni dan arheologije


Međunarodni dan arheologije je proslava arheologije kao nauke, i arheoloških otkrića. Tokom mjeseca oktobra Američki arheološki institut (Archaeological Institute of America –AIA) i organizacije širom SAD-a, Kanade i drugih zemalja u svijetu organiziraju različite događaje kako bi promovirali važnost zaštite, konzervacije i reprezentacije arheoloških lokaliteta i nalaza.

U cilju obilježavanja ovog međunarodnog dana, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u saradnji sa Zemaljskim muzejom, organizirala je predavanja i multimedijalnu izložbu na temu arheološkog naslijeđa u BiH. Predavanja i izložba održani su u Zemaljskom muzeju u utorak, 21.10.20014. godine.

Događaju su prisustvovali studenti Univerziteta u Sarajevu* od kojih se očekuje da u svojoj profesionalnoj karijeri rade na planiranju upravljanja, zaštiti i konzervaciji arheoloških lokaliteta.

Predavanje o značaju arheološkog naslijeđa u svjetlu nominacije stećaka za Listu svjetske baštine, održao je prof.dr. Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije, dok je predavanje i obilazak Arheološke zbirke Zemaljskog muzeja upriličio dr.sc. Mirsad Sijarić, načelnik Odjeljenja za arheologiju Zemaljskog muzeja.

Nakon predavanja, studenti su imali priliku pogledati izložba panoa nacionalnih spomenika - arheološkog naslijeđa i multimedijalnu prezentaciju o arheološkom naslijeđu u BiH.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je do sada proglasila 772 kulturna dobra nacionalnim spomenikom, od čega 241 spomenik arheološkog naslijeđa. Najveći broj spomenika čine 136 nekropola sa stećcima, 10 lokaliteta kasno antičkih bazilika i 40 nacionalnih spomenika su stari gradovi.

Neki od javnosti najpoznatijih arheoloških lokaliteta, koji su proglašeni nacionalnim spomenicima su:
• Neolitski lokalitet u Butmiru kod Sarajeva,
• Prahistorijsko naselje u Donjoj Dolini,
• Sojeničko naselje u Ripču kod Bihaća,
• Neolitsko naselje u Okolištu,
• Kastrum u Makljenovcu kod Doboja,
• Helenističko naselje Daorson kod Stoca,
• Rimska vila u Višićima,
• Obre II,
• Zelena pećina u Blagaju,
• Bazilika u Cimu,
• Antički lokalitet u Skelanima,
• Nekropola stećaka Radimlja kod Stoca,
• Mogorjelo kod Čapljine.

Arheologija u Bosni i Hercegovini je nauka sa dugom tradicijom. Još u vrijeme Osmanskoga carstva se tragalo za starinama, ali značajnija i javnosti bolje predstavljena arheološka istraživanja su čekala dolazak Austro-Ugarskog carstva, te osnutak najznačajnije muzejske institucije u BiH 1888. godine - Zemaljskog muzeja, u kojem su smješteni i predstavljani svi rezultati arheoloških, prirodnoslovnih i etnoloških istraživanja. Zbog količine i značaja naučnih aktivnosti kojima se bavio Zemaljski muzej, 1913. godine se smješta u prvi građevinski kompleks u jugoistočnoj Evropi namjenski sagrađen za muzejsku djelatnost. Od tada pa do danas, važnost Zemaljskog muzeja BiH vidljiva je u svakom segmentu rada na očuvanju naslijeđa, kroz bogati fundus i rezultate naučno-istraživačkog rada.

*studenti Filozofskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovne umjetnosti i Prirodno-matematičkog fakulteta

(kraj)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: