početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 14.08.2012.

 

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 

 

            Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je obaviještena od strane ICOMOS-a International (Međunarodni Komitet za spomenike i spomeničke cjeline) o opasnostima kojima je izloženo kulturno naslijeđe u Siriji.

 

            Kao institucija čija je osnovna zadaća da integrira kulturno naslijeđe u proces poslijeratne obnove Bosne i Hercegovine, potvrđujući i kroz svoje djelovanje da šteta nanesena kulturnom dobru koje pripada bilo kojem narodu  znači štetu kulturnom naslijeđu cijelog čovječanstva, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proslijeđuje to saopćenje bosanskohercegovačkoj javnosti:

 

U posljednjih nekoliko dana, tokom ratnih dejstava u Damasku i Aleppu, konflikt u Siriji je dosegao nečuvenu razinu. Šef UN-a za ljudska prava je izrazio posebnu zabrinutost zbog vjerovatnosti da “predstoji veliki sukob u Aleppu, drugom po veličini gradu u Siriji”. Stari grad Aleppo je upisan na Listu svjetskog naslijeđa UNESCO-a od 1986. godine jer “odražava bogatu i raznoliku kulturu svojih stanovnika”.

 

ICOMOS je iznimno zabrinut zbog rizika teških sukoba koji bi mogli ugroziti svjetsko naslijeđe grada Aleppo, kao i druge znamenitosti kulturnog naslijeđa grada.

 

Podsjećajući na UNESCO Konvenciju o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba (Hag, 1954. godine), ICOMOS poziva sve strane koje sudjeluju u ovom sukobu na poštivanje i zaštitu kulturnog naslijeđa grada Aleppo. UNESCO je također apelirao na zaštitu svjetskog naslijeđa grada Aleppo.

 

ICOMOS je također zabrinut zbog drugih dobara kulturnog naslijeđa sa nacionalnim i lokalnim vrijednostima u drugim dijelovima Sirije, uključujući spomenike starih gradova i sela, arheološka nalazišta, muzeje i druge vrijednosti pokretnog kulturnog naslijeđa.

 

 

(kraj)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: