početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

17.04.2006. - Saopštenje za štampu povodom Međunarodnog dana naslijeđa

 

            Obavještavamo vas da se 18. aprila obilježava MEĐUNARODNI DAN NASLIJEĐA-DAN SPOMENIKA I HISTORIJSKIH PODRUČJA, uspostavljen od strane ICOMOS-a (International Council on Monuments and Sites), na sastanku Komiteta ICOMOS-a održanom 18. aprila 1982. godine u Hamametu, Tunis. Ovaj dan potvrđen je 1983. godine na 22. sjednici Generalnog komiteta UNESCO-a.

            Cilj uspostave Međunarodnog dana naslijeđa je obilježavanje i promoviranje različitosti kulturnog naslijeđa diljem svijeta. Ovaj dan najčešće se koristi da bude skrenuta pažnja posebno na ugroženo naslijeđe širom svijeta, a ove godine ICOMOS je odlučio da ukaže na ugroženo industrijsko naslijeđe (stare tvornice, rudnici, željeznice i dr.).

            Kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine ugroženo je u cjelosti, ne samo zbog razaranja u ratu 1992-1996, već i nezakonitom izgradnjom, nestručnom rekonstrukcijom, neodržavanjem i drugim vidovima destrukcije. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, u okviru svoje kampanje za zaštitu naslijeđa Bosne i Hercegovine, uspostavila je Listu najugroženijih spomenika u Bosni i Hercegovini, na kojoj se trenutno nalazi 41 nacionalni spomenik. To je jedan od načina na koji Komisija nastoji skrenuti pažnju domaće i međunarodne javnosti na ugroženost kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, njegov značaj za uspostavu održivog mira u Bosni i Hercegovini i potrebu njegove zaštite i očuvanja.

            Pozivamo sva sredstva javnog informiranja da na taj dan posebnu pažnju javnosti usmjere na ugrožene naslijeđe Bosne i Hercegovine. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika vam stoji na raspolaganju za sve dodatne informacije i svu pomoć pri podizanju svijesti građana Bosne i Hercegovine o značaju naslijeđa.

 

           ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: