početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

MOST MEHMED-PAŠE SOKOLOVIĆA U VIŠEGRADU

 

            Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini je na svojoj 20. sjednici razmatrala odluku Skupštine opštine Višegrad o dozvoli saobraćaja putničkim motornim vozilima preko mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

            Skupština opštine Višegrad je 26. marta 2003. godine donijela odluku o zabrani saobraćaja motornim vozilima preko mosta Mehmed-paše Sokolovića, čime je poštovana mjera zabrane saobraćaja motornim vozilima preko ovog mosta definisana u odluci o proglašenju mosta nacionalnim spomenikom, donesenoj na šestoj sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, 21-27. januara 2003. godine.

            Novom odlukom od 05. maja 2005. godine Skupština opštine Višegrad je ukinula zabranu i dozvolila saobraćaj putničkim vozilima preko mosta.

            Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH se obratila Skupštini opštine Višegrad, Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske i Vladi Republike Srpske dopisom u kojem se traže potpunije informacije o razlozima za donošenje odluke o puštanju putničkog saobraćaja preko mosta i izražava spremnost Komisije da ponovo razmotri i revidira mjeru zabrane saobraćaja motornim vozilima propisanu u odluci o proglašenju mosta nacionalnim spomenikom, ukoliko postoje nova saznanja o stanju i stabilnosti mosta.

            Komisija očekuje od nadležnih dostavljanje dokumentacije o novim saznanjima o stanju stabilnosti mosta i detaljan izvještaj Komisije za tehničku kontrolu projektne dokumentacije za sanaciju starog mosta u Višegradu, imenovane 28. marta 2005. godine od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske.

            U saradnji sa Savjetom Evrope, u okviru Projekta integrisane rehabilitacije naslijeđa, Regionalnog programa za naslijeđe u Jugoistočnoj Evropi, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH pripremila je preliminarnu tehničku procjenu stanja za most u Višegradu, koja uključuje i mjere zaštite propisane odlukom Komisije o proglašenju mosta nacionalnim spomenikom BiH, a odnose se i na zabranu saobraćaja motornim vozilima preko mosta. Savjet Evrope obavezao je Komisiju kao nosioca projekta da izvještava o svim promjenama stanja dobra i uputio apel vlastima u BiH da izvrše sve aktivnosti iz njihove nadležnosti u oblasti očuvanja dobra.

            Do dostavljanja tražene dokumentacije na osnovu koje bi Komisija mogla da izvrši ponovno razmatranje i revidiranje svoje odluke, ostaje na snazi mjera zabrane saobraćaja motornim vozilima preko mosta Mehmed-paše Sokolovića propisana odlukom Komisije o proglašenju mosta nacionalnim spomenikom.

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: