početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Međunarodna konferencija o saradnji za zaštitu

podvodnog kulturnog naslijeđa u području Mediterana

Siracuza, Italija 03-05. 04. 2003. godine

 

 

Zemlje učesnice: Albanija, Alžir, Bosna i Hercegovina, Egipat, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Izrael, Kipar, Libanon, Libija, Malta, Maroko, Monako, Srbija i Crna gora, Sirija, Slovenija, Španija, Tunis i Turska.

            Međunarodna konferencija o suradnji za zaštitu podvodnog kulturnog naslijeđa u području Mediterana, održana je od 3-5. aprila 2003. godine u Sirakuzi, Italija. Generalni pokrovitelj ovog skupa je bio UNESCO a organizatori su bili: Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo kulture i naslijeđa Italije, Odjel za kulturu i prirodno naslijeđe i edukaciju za regiju Siciliju i ICCROM.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici različitih institucija Mediteranskih zemalja, međunarodnih organizacija, poznatih italijanskih i međunarodnih akademika i naučnika. Cilj ove konferencije je bio da pomogne institucijama Mediteranskih zemalja u očuvanju, istraživanjima i povećanju vrijednosti podvodnog kulturnog naslijeđa, na način kako je to prikazano u međunarodnoj Konvenciji prihvaćenoj u Parizu na 31. UNESCO-voj generalnoj konferenciji, održanoj 2.11.2001. godine.

 
Program konferencije o suradnji za zaštitu podvodnog kulturnog naslijeđa u području Mediterana se sastojao iz tri dijela: Prva sjednica bila je posvećena arheologiji i problemima izučavanja i zaštite podvodnog kulturnog naslijeđa. Druga sjednica je bila posvećena treningu i edukaciji profesionalnih kadrova odgovornim za istraživanja i zaštitu kulturnog naslijeđa. Treća sjednica je bila posvećena pravnim pitanjima a odnosila se na zakonodavne i administrativne instrumente neophodne za postizanje istog međunarodnog nivoa u zemljama koje pristupe UNESCO-voj Konvenciji (Pariz 2001. godine). Završna, plenarna sjednica bila je održana posljednjeg dana i na njoj je bio prezentiran tekst Konvencije o zaštiti prirodnog kulturnog naslijeđa u području Mediterana.

Zadnji dan na Konferenciji se predstavila i Bosna i Hercegovina izlaganjem Alise Marjanović, saradnika za arheologiju u Sekretarijatu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, koje se odnosilo na osnivanje i rad Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Izlaganjem je predstavljen rad Komisije, kao i napori koje ulaže u želji za aktivnim uključenjem u evropske i svjetske standarde i tokove u zaštiti i očuvanju kulturnog naslijeđa.

Predstavnica Komisije je kontaktirala i sa gospodinom Mounir-om Bouchenaki-jem, zamjenikom generalnog direktora UNESCO-a i Mariom Teresom Jaquinta, projekt menadžerom ICCROM-a. Razgovor je bio vezan za buduće kontakte i saradnju sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: