početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika predstavila aktivnosti na Međunarodnom seminaru "Zaštita kulturnih dobara u Jugoistočnoj Evropi" 5. i 6.juna u Beogradu

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika uzela je učešće na drugom regionalnom seminaru "Zaštita kulturnih dobara u Jugoistočnoj Evropi", održanom 5. i 6. juna u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.
Na ovom seminaru, realizovanom u saradnji Ambasade Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, Ministarstva spoljnih poslova i međunarodnog razvoja Republike Francuske, Ambasade Republike Francuske u Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije te Narodnog muzeja u Beogradu, učestvovali su eksperti iz različitih sfera zaštite kulturne baštine iz Francuske, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Kosova, Albanije, Bugarske, Grčke, Rumunije, Makedonije i Crne Gore, uključujući i predstavnike Interpola i Svjetske carinske organizacije.
Na radionici 2 čija tema je bila Preventivna zaštita kulturnih dobara: Obezbjeđivanje umjetničkih djela u muzejima (i na arheološkim nalazištima) – Metode za uspostavljanje koherentnih bezbjedonosnih sistema u muzejima i na mjestima gdje su izložena kulturna dobra, rad i aktivnosti Komisije predstavila je Mejra Hodžić, saradnik za spomenike graditeljskog naslijeđa. Na dva primjera, pokretno dobro – Muzejska zbirka i bibliotečki fond Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici (novootvoreni prostori Muzeja) i pokretno dobro-Sarajevska hagada, vlasništvo Bosne i Hercegovine koja se čuva u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu (ukratko predstavljen historijat i aktivnosti muzeja), pokazane su neke od metoda koherentnih bezbjednosnih sistema koji se koriste u muzejima u Bosni i Hercegovini. Prezentacija je ocijenjena uspješnom od strane moderatora radionice Raphael Roig, kao i eksperata iz Grčke, Albanije, Rumunije i drugih zemalja Jugoistočne Evrope.
Radionice održane na temu normativnih okvira, zaštite kulturnih dobara u muzejima i arheološkim nalazištima, borbe protiv trgovine kulturnim dobrima, te carinske, policijske i sudske saradnje u cilju njenoga sprečavanja, izazov su i podstrek ekspertima iz zemalja Jugoistočne Evrope da razmjenom iskustava iz oblasti kulturnoga naslijeđa, podignu svijest društvene zajednice o značaju i važnosti njegove zaštite, u cilju preduzimanja konkretnih mjera djelovanja u tu svrhu.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: