početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Seminar/Radionica: „Izrada planova i programa održavanja“

Albania, Gjirokastra, 08.12.-11.12.2009. godine

 

 

U organizaciji CHwB-a održan je Seminar/Radionica: „Izrada planova i programa održavanja“ u Gjirokastri, Albania od 08.12.-10.12.2009. godine. Seminaru/Radionici pristustovalo je 20-tak stručnjaka iz regije. Ispred Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika seminaru je prisustvovala Medina Hadžihasanović-Katana, saradnik za spomenike graditeljskog naslijeđa.

Seminar/radionica je dio programa „Gjirokastra 2009-2011“. Svrha organizacije ovog seminara je upoznavanje stručnjaka sa izradom planova i programa održavanja.

Seminar je svečano otvoren 08.12.2009. godine svečanom večerom u Hotelu Cajupi gdje je i održan seminar 09. i 10.12.2009. godine.

Radni dio seminara otvorila je Britta Olofsson is Ambasade Kraljevine Švedske u Albaniji. Prvi dan seminara bio je rezervisan za prezentacije. Prezentacije su održali Dick Sandberg, Genc Samimi, Arben Bicouku, Cola Raymond, Elenita Roshi, Luciano Bojaxhi, Alber Kasi, Jelena Milosavljević, Bojana Mihaljević. O izradi i primjeni programa održavanja govorio je Dick Sandberg.  Pored prezentiranja pravne legislative u Švedskoj,  Sandberg je govorio o programu održavanja za Kineski Paviljon, Drothingholm kod Štokholma (World Heritage Site) i njegovoj praktičnoj upotrebi.

Drugi dan je organizaovan obilazak histroisjke jezgre Gjirokastre u jutarnjim i održana Radionica koju su moderirali Dick Sandberg i Lejla Hadžić u popodnevnim satima. Prvi dio radionice su bila predavanja o praktičnom binderu koji je podloga za izradu plana i programa održavanja, sa svim potrebni elementima koje jedan takav dokument mora sadržati i predstavljen program održavanja za Handanija džamiju u Pruscu. Svim učesnicima podijeljeni su Binderi, koji je korišten na radionici. U drugom dijelu radionice učesnici su podijeljeni u četiri grupe i zajednički radili na izradi programa održavanja. Medina Hadžihasanović-Katana je prezentirala obnovljenu džamiju u Vitini za koju je, u toku radionice, urađen draft programa održavanja.

 

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: