početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Akademska radionica „Jevrejska umjetnost i tradicija“

Beograd, 1. 02. – 15. 02. 2009.

 

 

Akademska radionica „Jevrejska umjetnost i tradicija“ održava se drugu godinu uz suradnju i podršku Univerziteta Bar Ilan iz Izraela, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu. Ispred Bosne i Hercegovine učešće na akademskoj radionici je uzela i saradnica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika za pokretno nasljeđe Aleksandra Bunčić.

Radionica se bavi posebnostima jevrejske kulture i tradicije, te je kao takva jedina namjenska radionica u regiji.  U periodu od 1. 02. do 15. 02. 2009. godine ugledni profesori s pomenutih univerziteta kroz različita su predavanja upoznali učesnike radionice s pojedinim segmentima jevrejskog kulturnog naslijeđa.

U periodu od 1. do 7. 02. održana su predavanja o Jevrejsko-hrišćanskim odnosima u rimskoj i vizantijskoj umjetnosti (dr. Emma Mayaan-Fanar), Sefardima i vizuelnoj kulturi Balkana (dr. Nenad Makuljević), te o Jevrejskoj religioznoj književnosti od Biblije do Kabale (dr. Eliezer Papo). U poslijepodnevnim sesijama pored predavanja o Centralnosti Jeruzalema u hrišćanskoj i jevrejskoj misli i umjetnosti srednjeg vijeka (dr. Jelena Erdeljan), uvod u temu Religije i običaja, te prisustvovanje Erev Šabatu u sinagogi organizirao je rabin Isak Asiel.

U sklopu radionice je organizirana i jednodnevna posjeta Subotici i Novom Sadu. Dr. Rudolf Klajn, održao je uvodna predavanja u subotičkoj sinagogi, groblju te gradskoj Vijećnici, a potom i u novosadskoj sinagogi.

Druga sedmica održavanja radionice bila je posvećena Umjetnosti u vrijeme holokausta (dr. Mirjam Rajner), Filosemitizmu i antisemitizmu u renesansnoj kulturi (dr. Saša Brajović), Degenerisanoj umjetnosti u nacističkoj Njemačkoj: antisemitizam i antimodernizam (dr. Milan Ristović), Jevrejskoj ceremonijalnoj umjetnosti (Marija Salom), Muzeologiji jevrejskih muzeja (dr. Nenad Radić) te Jevrejskoj misli i pokretima u modernoj arhitekturi (dr. Rudolf Klajn).

Posljednjeg dana radionice, 15. 02., učesnici su posjetili Jevrejski istorijski muzej, nakon čega je izvršena evaluacija radionice i svečano zatvaranje.

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: