početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Seminar za izradu prijedloga Projektnog zadatka Lokalnog razvojnog pilot projekta (LDPP)

Strazbur, 27. i 28. mart 2008. godine

 

            U prostorijama Vijeća Evrope, u Strazburu, održan je 27. i 28. marta 2008. godine, seminar za izradu prijedloga Projektnog zadatka Lokalnog razvojnog pilot projekta (LDPP), Komponente C Regionalnog programa kulturnog i prirodnog naslijeđa jugoistočne Evrope. Seminaru je kao predstavnik Pilot projekta lokalnog razvoja Arheološko prirodni park Donja Dolina-Bardača, prisustvovala saradnica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Slobodanka Nikolić.

Seminaru su prisustvovali i predstavnici Bugarske, Rumunije, Hrvatske i Crne Gore, koje su počele sprovođenje ovog projekta. Na početku seminara predstavnik svake zemlje je podnio izvještaj o stanju projekta. Nakon podnesenih izvještaja uslijedilo je izlaganje predstavnika Vijeća Evrope. Anne Pisot govorila je o metodama izrade dokumenta – projektnog zadatka. Osvrnula se na ciljeve i opravdanost projekta, te aktivnosti i metodologiju projekta. Uočeno je da se zemlje nalaze u različitim stadijumima izrade Projektnog zadatka. Iz tog razloga je zaključeno da bi najbolje bilo da se Projektni zadatak (ToR) podijeli na tri dijela.

Prvi dio bi se nazvao Memorandum razumijevanja. Formu sadržaja Memoranduma razumijevanja Projekt koordinatorima će proslijediti saradnici Vijeće Evrope. Dokument bi trebao biti potpisan od strane potpisnika Političke izjave do 15. maja 2008. godine. Drugi dokument bi bio Projektni zadatak – aktivnosti sa metodologijom, dok bi treći dokument bio akcijski plan Pilot projekta. Ova dva dokumenta bi trebala biti završena do septembra mjeseca 2008. godine.

Nakon definisanja ovih zadataka, Tatjana Rener je govorila o uključenosti, ulogama i odgovornostima institucionalnih partnera, dok je Jean-Loup Berko govorio o potrebama u preliminarnoj i operativnoj fazi projekta, odnosno o načinu kako animirati potpisnike na ispunjavanje svojih obaveza.

Zaključeno je da eksperti Vijeća Evrope održe obuku Projekt koordinatorima, a možda i Projekt menadžerima o upravljanju i vođenju sastanaka, pregovora i sl., te da se pokuša pronaći adekvatno mjesto za studijsko putovanje na koje bi bili pozvani predstavnici ministarstava i opština kako bi stekli uvid u cilj ovog projekta i na taj način se animirali.

Jean-Loup Berko je najavio posjetu Bosni i Hercegovini u narednim sedmicama kako bi stekao uvid u progres Pilot projekta. Naredni zadatak Bosne i Hercegovine bio bi definisanje teritorije na kojoj će se projekat implementirati.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: