početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

Druga plenarna sjednica

Upravnog odbora za naslijeđe Vijeća Evrope (CDPAT)

Strasbourg, Francuska,13-15. 10. 2003. godine

 

Druga plenarna sjednica Upravnog odbora za naslijeđe Vijeća Evrope (CDPAT) održana je u Strazbourgu i trajala je tri dana (13-15. oktobra 2003. godine). Sjednici je prisustvovalo 56 učesnika u svojstvu predstavnika zemalja članica Vijeća Evrope, i desetak učesnika u svojstvu promatrača. Bosnu i Hercegovinu je predstavljala Amra Hadžimuhamedović, član CDPAT-a  iz BiH.

 

Sjednicom je predsjedavao gospodin Paul Drury (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Dnevni red sjednice:

 1. Otvaranje sjednice i predstavljanje novih zastupnika u svojstvu promatrača (Evropski arheološki konzilijum i Evropska asocijacija arheologa)
 2. Usvajanje dnevnog reda
 3. Uvodni govor generalnog direktora za kulturu, kulturno i prirodno naslijeđe, Mme. Catherine Roth;
 4. Izvještaj o jednogodišnjim aktivnostima sekretarijata CDPAT-a;
 5. Rad na krovnoj konvenciji o kulturnom naslijeđu;
 6. Buduća suradnja u oblasti naslijeđa i koordinacija sa programom Evropske Unije, s obzirom na njeno proširenje 2004. godine;
 7. Tehnička suradnja;
 8. Aktivnosti koje potiču međusobno  razumijevanje i suradnju kroz naslijeđe;
 9. Evropska mreža naslijeđa – HEREIN informacijski sustav;
 10. Izvještaj o slijedu aktivnosti vezanih za:
 • Interpretaciju naslijeđa;
 • Rekonstrukciju graditeljskog naslijeđa;
 • Digitalizacija kulturnih dobara;
 • Monitoring  Valleta konvencije
 • Preporuka o naslijeđu evropskih univerziteta;
 • Evropski kulturni putevi;
 1. Prioriteti za program rada u 2004-2005. godini;
 2. Preporuka 1621 (2003) Parlamentarne skupštine o promociji historije umjetnosti u Evropi;
 3.  50. godišnjica Evropske konvencije o kulturi
 4. Izbor predsjedavajućeg, njegovog zamjenika i dva člana Biroa za narednu godinu
 5. Razno

 

Nakon usvojenog dnevnog reda, učesnicima sastanka se prvi put obratila Catherine Roth, nova direktorica  za kulturu, kulturno i prirodno naslijeđe u Vijeću Evrope, koja je dala osnovne obavijesti o perspektivama suradnje u oblasti kulturnog naslijeđa u okviru Vijeća Evrope.

U toku sjednice, pri raspravi o pojedinim tačkama dnevnog reda, izloženi su stavovi Bosne i Hercegovine, sadržani u Platformi koju je usvojila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BIH na svojoj 10. sjednici.

Konvencija o evropskom naslijeđu, prema jednoglasnom zaključku svih učesnika sjednice predstavlja ključni prioritet Vijeća Evrope. S obzirom na vrlo razvijenu diskusiju o rekonstrukciji graditeljskog naslijeđa, utvrđeno je da ta tema treba biti jedna od ključnih tema u radu Vijeća Evrope u narednom razdoblju.

CDPAT je prihvatio zahtjev Bosne i Hercegovine da expert file stručnjaka koje VE angažira pri programima tehničke suradnje bude dostupan i da izvještaji eksperta koji se odnose na njihov doprinos tehničkoj suradnji budu objavljivani. U izradu Pravila o tehničkoj suradnji, koje Vijeće Evrope treba razviti u 2004. godini, bit će uključeni predstavnici Bosne i Hercegovine i zemalja na koje se predmet tehničke suradnje posebno odnosi.

 

Na sjednici je produžen mandat sadašnjem predsjedavajućem CD PAT-a i njegovoj zamjenici Jelki Pirkovič (Slovenija), a u biro su izabrana dva nova člana gospodin Dag Myklebust (Norveška) i gospođa Maria Christina Carlo-Stella (Sveta Stolica).

Učesnici sjednice su dobili kataloge i CD-ove, kojima je prezentiran rad Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i naslijeđe u opasnosti u Bosni i Hercegovini. Veliki broj učesnika iskazao je zanimanje i dao vrlo pozitivne komentare na predstavljeni materijal.

 

Na lični zahtjev, nakon sjednice, Amra Hadžimuhamedović je obavila sastanak sa administratorima Regionalnog projekta za jugoistočnu Evropu, pri čemu su dogovoreni konkretni koraci u provedbi programa.

 

Amra Hadžimuhamedović je također imala odvojeni sastanak sa  novom generalnom direktoricom za kulturu, kulturno naslijeđe i prirodno naslijeđe, pri čemu je izložila sljedeće prijedloge:

1.       da Mme Roth, zajedno sa svojim suradnicima, prvi put službeno posjeti Bosnu i Hercegovinu u sedmici 8-12. decembra u toku odvijanja XI sjednice Komisije, pri čemu bi (a) zvanično predala Komisiji materijal sakljupen u toku provedbe Akcionog plana VE za Bosnu i Hercegovinu (oko 4000 fotografija o naslijeđu u BiH i sl.) i (b) potpisala Pismo o namjeri suradnje na izradi pilot projekta: Integriranje naslijeđa Jajca u planove obnove i razvoja ;

2.       da Vijeće Evrope da svoj doprinos pri utvrđivanju teksta zakona o naslijeđu  na državnoj razini;

3.       da Vijeće Evrope podrži uključivanje BiH u HEREIN projekat i druge projekte VE. 

Dogovoreno je: (1) mme Roth će obavijestiti Komisiju da li može prihvatiti predloženi termin posjete BiH; (2)VE će pomoći pri izradi zakona na državnoj razini na način koji BiH bude smatrala najprihvatljivijim, a, nakon izrade teksta zakona, on će biti proslijeđen na Venecijansku komisiju (što je istovjetno prijedlogu ambasadora Igora Gaona); (3) uključivanje BiH u HEREIN bit će moguće razmatrati samo ukoliko VE usvoji projekciju budžeta odjela za kulturno naslijeđe za 2004. godinu.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: