početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Posjeta Brčko Distriktu 

        

Sastanak u Distriktu Brčko održan je 06.11.2004. godine u 09:30. Pored članova Komisije i saradnika, sastanku su prisustvovali Branko Damjanac, gradonačelnik; Zdenko Dević, šef pododjela za urbanizam Odjeljenja za urbanizam, imovinske odnose i privredni razvoj; Slađana Mitrović, referent pododjeljenja za urbanizam i prostorno planiranje Odjeljenja za urbanizam, imovinske odnose i privredni razvoj; Gordana Lukić, referent za zaštitu spomenika pododjeljenja za javne objekte u Odjeljenju za javne poslove; Slavo Lakić, zamjenik javnog tužioca u Tužilaštvu Brčko Distrikta; i Edin Agić, šef ekonomskog odjela u OHR-u Brčko.

 

Predstavnici Komisije su sa predstavnicima razgovarali o provedbama odluka Komisije i radovima na spomenicima, sa posebnim osvrtom na Azizija džamiju u Brezovom Polju, Kuću Kočića u Brčkom, Savsku džamiju, Vijećnicu, Turskom konzulatu u Srpskoj varoši i Gradaščevića kulu u Bijeloj.

 
           

S obzirom na specifičnu poziciju Distrikta Brčko i s obzirom da ne postoji odgovarajući zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika bi trebala davati mišljenje na projeknu dokumentaciju. Precizirani su oblici saradnje i procedure između nadležnih organa Brčko Distrikta i Komisije.

 

Nakon sastanka izvršen je obilazak Turskog konzulata, ambijentalne cjeline Srpska Varoš, Vijećnice, pravoslavne i katoličke crkve u Brčkom i Gradaščevića kule u Bijeloj.

 

U sklopu posjete Brčko Distriktu održan je i sastanak sa Susan Johnson, supervizorom Brčko Distrikta.

 

 

 



ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: