početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI


Sarajevo, 10.03.2015. godine


Održana svečanost povodom Nominacije stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a


U zgradi Parlamentarne skupštine BiH, u utorak, 10. marta 2015. godine, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH organizirali su svečanost povodom Nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Projekat serijske nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine, predstavlja jedan od najsloženijih i najobimnijih dokumenata iz oblasti zaštite graditeljskog naslijeđa, te su u njegovu izradu uključene i susjedne države: Hrvatska, Crna Gora i Srbija.

Iz Bosne i Hercegovine u izradi ovih dokumenata učestvovali su timovi stručnjaka iz Komisije za očuvanje nacionanih spomenika BiH, Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske, Zemaljskog muzeja BiH, Muzeja Semberije iz Bijeljine i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Proces nominacije stećaka započeo je u Sarajevu u novembru 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. U regionu je ukupno nominirano 30 nekropola stećaka, od čega su 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore, i dvije nekropole iz Hrvatske. Od 70.000 evidentiranih stećaka, u BiH se nalazi preko 60.000.

“Prve informacije iz UNESCO-a su pozitivne, jer je cijeli obiman materijal prošao proces tehničke evaluacije, te smo sad u krugu u kojem se odlučuje o dobru. Nadam se da 2016. godine možemo očekivati pozitivan odgovor iz UNESCO-a”', rekao je predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH prof.dr. Dubravko Lovrenović.

Upisom nekropola sa stećcima na Listu svjetskog naslijeđa, ova dobra će prije svega, biti sačuvana od propadanja i uništenja, a stećci će, kao fenomen ovih prostora dobiti svoje zasluženo mjesto kao dio baštine svijeta.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: