početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 19.02.2013. godine

 

Posjeta kustosica Metropolitan muzeja Komisiji za očuvanje nacionalnih spoemenika

 

Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika danas su posjetile Dr. Barbara Boehm i Dr. Melanie Holcomb, kustosi u Odjelu za srednjovjekovnu umjetnost Metropolitan muzeja u New Yorku, čiji je naučni rad fokusiran na interakciju  kršćanske, jevrejske i islamske kulture u srednjem vijeku. U njihovoj pratnji bila je Sunshine Ison, ataše za kulturu Ambasade SAD-a u BiH.

 

Svrha posjete je da se predstavnice Metropolitan muzeja, koje prvi put službeno dolaze u Sarajevo, upoznaju sa radom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, te sa stanjem kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika su kratkom prezentacijom svog rada i prioritetnih projekata iskazali nadu da će biti otvorena mogućnost buduće saradnje sa Metropolitan muzejom na onim poljima zaštite naslijeđa na kojima Bosna i Hercegovina ima najviše potreba, uključujući i upravljanje kolekcijama kulturnih dobara i edukaciju konzervatora. O planiranoj uspostavi integriranog studija za konzervaciju i restauraciju kulturnog naslijeđa na Univerzitetu u Sarajevu i potrebi razmjene iskustva o postojećim studijima na kojima Dr. Boehm i Dr. Holcomb predaju, na sastanku su govorili predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta. 

 

Predstavnici Komisije su još jednom naglasili zabrinutost ove institucije za ugroženost bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa, koja proističe iz neriješenog statusa i nemogućnosti funkcioniranja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i pozvali na svaku vrstu podrške kako bi sadašnje stanje bilo što prije riješeno.

 

Nakon sastanka, predstavnici Komisije su svojim gošćama pokazali neke od najznačajnijih nacionalnih spomenika u užoj historijskoj jezgri Sarajeva – jevrejsko groblje, Vijećnicu, Brusa bezistan sa postavkom Muzeja grada Sarajeva, Begovu džamiju, Veliki (Stari) jevrejski hram, Staru pravoslavnu crkvu i Baščaršiju.  

 

 

(k r a j)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: