početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

U četvrtak 6.10.2011. godine izvršeno je potpisivanje ugovora o dodjeli finansijskih sredstava za realizaciju projekta „Izvođenje radova konstruktivne sanacije, restauracije i konzervacije glavne kapije na Starom jevrejskom groblju u Sarajevu“. Ugovor su potpisale u ime Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika izvršna dužnosnica gđa. Mirela Mulalić Handan i Nj.E. Ulrike Maria Knotz, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Federalno ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke putem svoje Ambasade u Bosni i Hercegovini doniralo je sredstva u iznosu od 54.763 KM (28.000 EUR) Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika za konstruktivnu sanaciju, restauraciju i konzervaciju glavne kapije na Starom jevrejskom groblju u Sarajevu. U prethodnoj fazi urađeni su istraživački radovi i kompletna projektna dokumentacija.

Sarajevsko jevrejsko groblje predstavlja svojevrsni dokument o određenim aspektima života Sefarda, kasnije i Aškenaza u gradu, te je iza praškog groblja, najveći jevrejski sepulkralni kompleks u Evropi i jedan od najvrijednijih memorijalnih kompleksa u svijetu. Zbog svojih specifičnosti i vrijednosti, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je odluku o proglašenju Grobljanske cjeline – Jevrejskog groblja u Sarajevu  nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj od 30. augusta do 2. septembra 2004. godine.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: