početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Izložba „Kulturno pamćenje, blago koje nestaje“

Arhitektonski fakultet u Sarajevu, od 13. do 16.06.2011. godine

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je od 13. do 16. juna 2011. godine upriličila tematsku izložbu „Kulturno pamćenje, blago koje nestaje“. Izložba je postavljena na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu (III sprat), a održava se u sklopu Konferencije „Importance of Place - Važnost mjesta“ koju organizuje Međunarodni centar za očuvanje naslijeđa - BH CICOP (1)  i CICOP Italija, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom i Građevinskim fakultetom u Sarajevu.

 

Službeno otvaranje izložbe održalo se u utorak, 14.06.2011. godine u 12.15 sati, gdje su se posjetiocima obratili Mounir Bouchenaki, direktor Međunarodnog centra za proučavanje očuvanja i restauracije kulturne baštine (ICCROM) i Amra Hadžimuhamedović, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

 

Izložba Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika je jedan segment koji upotpunjava ovu važnu konferenciju, te promovira značenje koje naslijeđe ima u slici i strukturi grada.

 

Zaštita kulturnog naslijeđa predstavlja značajan proces u očuvanju nacionalnog identiteta društva, a pravilnom zaštitom osigurava se opstanak  kulturnog naslijeđa te omogućava njegovo očuvanje za buduće naraštaje. Ova izložba predstavlja priliku da se utiče na jačanje svijesti javnosti o raznovrsnosti bosanskohercegovačkog naslijeđa i o nastojanjima koja su neophodna da bi se ono zaštitilo i sačuvalo, ali i da se tretira kao dio zajedničke evropske kulturne baštine.

 

Uz izložbu panoa, posjetioci će biti u prilici da se putem promotivnih materijala informiraju o bosanskohercegovačkom naslijeđu i radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Izložba u elektronskoj formi će biti na CD-ovima koji će se moći preuzeti na Arhitektonskom fakultetu (III sprat) tokom trajanja izložbe od 9.00 do 17.00 sati.


(1) CICOP BH je međunarodni centar za očuvanje  kulturnog naslijeđa i nevladina institucija povezana sa Federacijom međunarodnih centara za očuvanje arhitektonskog naslijeđa - http://www.bhcicop.co.ba

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: