početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

REALIZIRAN PROJEKT KONZERVACIJE I RESTAURACIJE ULAZNE KAPIJE I STARIH NADGROBNIKA NA JEVREJSKOM GROBLJU BORAK U SARAJEVU

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika realizirala je Projekt konzervacije i restauracije ulazne kapije i starih nadgrobnika na Jevrejskom groblju Borak u Sarajevu.

 

Projekt je realiziran u periodu 2009./2010. godine u saradnji s Jevrejskom općinom Sarajevo.

 

Finansiran je sredstvima Vlade SAD, iz Fonda američkog ambasadora za kulturno naslijede, a ukupna vrijednost realiziranih aktivnosti iznosila je 30.200 američkih dolara.

 

Na Jevrejskom groblju izvršena su arhitektonska i geodetska snimanja i izrada crteža postojećeg stanja glavne kapije Jevrejskog groblja Borak u Sarajevu, s ubiciranjem i identifikacijom oštećenja, neprimjerenih intervencija na južnoj ulaznoj kapiji groblja, kao i na spojnim kamenim ogradnim zidovima, saopćeno je.

 

Provedeni su istraživački geomehanički radovi kao i sondažni raskopi temelja kapije, izrađen Elaborat s analizom statičko-konstruktivnog stanja glavne kapije i njenog spoja s perimetralnim kamenim zidovima ograde i dat prijedlog za sanaciju glavne ulazne kapije.

 

SARAJEVO, 6. jula (FENA)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: