početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 18.04.2013. godine

 

Obilježavanje međunarodnog dana spomenika - Postavljena izložba „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ u Mrkonjić Gradu

 

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je u saradnji sa Kulturno-sportskim cеntrom „Petar Kočić“ iz Mrkonjić Grada u četvrtak, 18. aprila 2013. godine obilježila Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina otvaranjem izložbe panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“. 

 

Cilj i svrha izložbe je da podsjeti na dio spomeničkog blaga kojim obiluje BiH, a  koji je prezentiran ovom postavkom odabranih spomenika kao što su nekropole stećaka, antičke bazilike, samostani, istorijska i arheološka područja, džamije, crkve, tekije, katedrale, stari gradovi...sa područja Banjaluke, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca, Bužima, Velike Kladuše, Glamoča, Gradiške, Dervente, Drvara, Jajca, Ključa, Kozarske Dubice, Laktaša, Mrkonjić Grada, Novog Grada, Prijedora, Prnjavora, Sanskog Mosta, Srpca, Cazina i Čelinca.

 

Na izložbi su posjetioci, učenici osnovnih i srednjih škola, predstavnici javne uprave i drugih institucija, te šira javnost bili u prilici da se putem multimedijalnih prezentacija informiraju o bosanskohercegovačkom naslijeđu i radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

 

S obzirom na to da je tema obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina „Baština obrazovanja”, na izložbi je prezentiran projekat „Moja BiH – moje naslijeđe“ koji uspješno sprovodi Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika već nekoliko godina. Projekat je namijenjen i prilagođen učenicima osnovnih i srednjih škola sa ciljem upoznavanja mladih sa šarolikošću bh. baštine i podizanja svijesti o značaju i stvaranju odgovornosti u očuvanju naslijeđa.

 

Izložbu je otvorila načelnica Opštine Mrkonjić Grad - Divna Aničić. Izložba u Kulturno-sportskom cеntru „Petar Kočić“ u Mrkonjić Gradu će biti otvorena od 18. do 30.aprila 2013.godine.

 

U proteklih 11 godina rada Komisija je donijela odluke o proglašenju 703 dobra nacionalnim spomenicima BiH, od toga šest dobara u Mrkonjić Gradu: mjesto i ostaci graditeljskih cjelina Hamidije i Kizlaragina džamije,  historijski spomenik - Kuća porodice Gašić, Muzej Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a zajedno sa stalnom muzejskom postavkom, graditeljsku cjelinu -  Stari grad Bočac i arheološko područje  - Stećak u Baljvinama.

 

***

 

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina ustanovilo je Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) 18. aprila 1982. godine a kasnije odobrila Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO). Svake godine odabere se jedna tema kako bi obilježavanje ovoga dana bilo sjedinjeno u cijelom svijetu.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: