početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 15.02.2013. godine

 

 

 

Otvorena izložba panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje-blago koje nestaje" u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

 

            Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji s Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske upriličila je izložbu panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje-blago koje nestaje". Izložba će biti otvorena od 15. februara do 1. marta 2013. godine.

            Na otvaranju izložbe zvanicama se obratila direktorica Muzeja savremene umjetnosti Ljiljana Labović-Marinković, predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Ljiljana Ševo, dok je izložbu otvorila zamjenica gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić.

 

            Izložba se organizuje u okviru kampanje „Kulturno pamćеnjе – blago kojе nеstajе“ od 2003. godinе, a do sada jе bila postavljеna u sjеdištu Svjеtskе bankе u Vašingtonu, Barsеloni, Istanbulu, Rimu i Pеstumu, Bеogradu, ali i na području Bosnе i Hеrcеgovinе, tako da je tokom 2012.godine, Komisija ovu izložbu postavila u mnogim gradovima južne i sjeveroistočne regije BiH gdje je predstavljeno oko 120 panoa. Izložbenu postavku čine fotografije, tekstovi, projekti, crteži i drugi bitni podaci koji govore o svakom pojedinačnom nacionalnom spomeniku, što u svakom slučaju čini samo dio spomeničkog blaga kojim obiluje BiH. Odabrani spomenici obuhvataju nekropole stećaka, antičke bazilike, samostane, povijesna područja, džamije, crkve, tekije, katedrale, stare gradove, itd.

 

            Izložba za sjeverozapadnu regiju BiH predstavlja panoe s fotografijama spomenika s područja Banjaluke, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca, Bužima, Velike Kladuše, Glamoča, Gradiške, Dervente, Drvara, Jajca, Ključa, Kozarske Dubice, Laktaša, Mrkonjić-Grada, Novog Grada, Prijedora, Prnjavora, Sanskog Mosta, Srpca, Cazina i Čelinca.

            Na fotografijama su bosanskohercegovački nacionalni spomenici, kao što je Omer-begova džamija u Jajcu, Plivska jezera, crkva 'Svete Marije', kompleks mlinova na Plivi, Mitrej, katakombe, Gradska džamija i harem u Prnjavoru, Gradska džamija u Derventi, banjalučke džamije Ferhadija i Arnaudija, tvrđava Kastel, najstarija kuća u Banjoj Luci od prvog bega Muje Šeranića i brojni drugi.

 

            Nakon postavke u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci, izložba će tokom marta biti otvorena u Muzeju Kozare u Prijedoru, te u Kulturno obrazovnom centru u Novom Gradu (Bosanski Novi).

 

(kraj)

 

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: