početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

Sarajevo, 18.10.2012. godine

Otvorena izložba „Kulturno pamćenje - blago koje nestaje“  u Konjicu

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji sa Centrom za kulturu Narodnog univerziteta Konjic upriličila je u četvrtak, 18.10.2012. godine, otvaranje izložbe panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“, na kojem su prisustvovale brojne zvanice, kao i učenici historijske sekcije iz srednjih i osnovnih škola u Konjicu.

Prisutnim se obratio član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH - Dubravko Lovrenović, a izložbu je otvorio načelnik Općine Konjic - Emir Bubalo.

 „Putujuća“ izložba sastoji se od 70 panoa s fotografijama nacionalnih spomenika iz 21 općine južnog područja BiH u kojima su proglašena 223 nacionalna spomenika kao što su: historijski spomenici, graditeljske cjeline, arheološka područja, historijska područja itd.

U Općini Konjic, Komisija je proglasila 33 dobra nacionalnim spomenikom BiH.

Ova izložba je peta u nizu od devet planiranih izložbi, koje će biti postavljene do kraja ove godine u južnoj regiji BiH koje obuhvataju nacionalne spomenike na području Prozora, Gackog, Bileće, Čapljine, Berkovića, Konjica, Jablanice, Ravnog, Ljubuškog, Kupresa, Tomislavgrada, Posušja, Čitluka, Neuma, Livna, Stoca, Mostara, Nevesinja, Ljubinja i Širokog Brijega...

Izložba panoa nacionalnih spomenika će biti otvorena u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic od 18.10. do 01.11.2012.godine, nakon čega slijedi njena postavka u Domu kulture u Blagaju.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: