početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine upriličila je svečanost povodom obilježavanja desetogodišnjice rada u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 10. septembra 2012. godine.

Tom prigodom Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika uručena je nagrada Evropske unije za kulturno naslijeđe – Europa Nostra, kojom je Komisija nagrađena 2010. godine za predanost u radu na polju zaštite kulturnog naslijeđa.

U saopćenju odluke žirija navedeno je, između ostalog: „Rad Komisije je primjer cijeloj Evropi s obzirom da predstavlja doprinos očuvanju jedinstva različitosti i univerzalnih vrijednosti baštine. To je posebno važan i jedinstven primjer za rješavanje problema konflikata diljem svijeta u kojima se kulturna baština koristi kao instrument i meta uništavanja zajednica.“

Na ceremoniji je predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović prezentirala rad Komisije, a zvanicama su se obratili visoki predstavnik - Valentin Inzko, predsjedavajući Predsjedništva BiH - Bakir Izetbegović, te John Sell – potpredsjednik Europa Nostra koji je Komisiji uručio ovu značajnu nagradu.

Nakon obraćanja visokih zvanica, otvorena je izložba panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: