početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

INFORMACIJA

 

            Na poziv Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa Bihać, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine upriličila je izložbu „Kulturno pamćenje, blago koje nestaje“ na manifestaciji „Ulicom Bišća“ koja se održala od 4. do 18. novembra 2011. godine u organizaciji Kulturnog centra u Bihaću.

 

            Izložba se sastoji od videoprezentacije i izložbenih panoa nacionalnih i ugroženih spomenika sa područja Bosne i Hercegovine sa fotografijama i osnovnim informacijama o spomeniku. Izložbu je otvorila Mirela Mulalić-Handan, izvršna dužnosnica Komisije, koja je u svom obraćanju istakla da se ova izložba, simboličnog naziva, kontinuirano održava u okviru kampanje za zaštitu ugroženog naslijeđa od 2002. godine, i da je do sada  bila postavljena u sjedištu Svjetske banke u Washington-u, Barceloni, Istanbulu, Beogradu, te na području Bosne i Hercegovine, tačnije u Banjoj Luci, Jajcu, Mostaru, Brčkom, Tuzli, Sarajevu i Bužimu.

 

Ovo je prvi put da je izložba postavljena u Bihaću, administrativnom i kulturnom centru Unsko-sanskog kantona, kantona sa najvećim brojem nacionalnih spomenika u Federaciji BiH. 

Nakon 15 dana bogatog kulturno-umjetničkog programa, Bišćani su imali priliku uživati u sadržajima namijenjenim svim ljubiteljima kulturnih i sportskih dešavanja. Prema procjenama organizatora, manifestaciju je posjetilo između 2.700 i 2.900 građana.

Izložba „Kulturno pamćenje, blago koje nestaje“ do kraja januara 2012. godine bit će postavljena širom Unsko-sanskog kantona. Od 07.12. izložba je postavljena u Centru za kulturu i obrazovanje u Ključu, 16.12. biće otvorenje u Gradskoj galeriji u Sanskom Mostu, te 26.12. u Gradskoj galeriji u Bosanskoj Krupi, zatim u Cazinu itd.

Komisija je od svog uspostavljanja proglasila 653 dobara nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine, 40 dobara je na području Unsko-sanskog kantona, od toga 6 je na listi ugroženih spomenika. Zaštita kulturnog naslijeđa predstavlja značajnu  metodu očuvanja stabilnog društva i bogatstva bosanskoherecgovačkih različitosti.

Postavljanje ove izložbe ujedno je i poziv svim relevantnim institucijama, organizacijama i građanima u Bosni i Hercegovini na saradnju i ulaganje u rehabilitaciju oštećenih i ugroženih spomenika kako bilo omogućeno njihovo očuvanje za buduće naraštaje.

 

(k r a j)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: