početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Obilježen završetak kampanje „Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe“ za banjalučku regiju

 

           U sklopu Projekta zaštite i rekonstrukcije Ferhadije džamije u Banjoj Luci, koji se finansira iz sredstava Fonda američkog ambasadora u BiH za očuvanje kulturnog naslijeđa, u Banja Luci je 20. novembra 2007. godine održana ceremonija povodom završetka kampanje „Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe“ za banjalučku regiju.

Ceremoniji su, pored članova i saradnika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH prisustvovali predstavnici Arhiva Republike Srpske, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Banjalučke biskupije, Banjalučke eparhije, Međunarodnog komiteta crvenog krsta/križa, Medžlisa islamske zajednice Banja Luka, Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Muzeja Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, OHR-a Sarajevo, Misije OSCE-a u BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske, UNICEF-a, Grada Banja Luke, te predstavnici osnovnih škola s područja banjalučke regije.

U prostoru Dječijeg pozorišta Republike Srpske prisutnima su se prigodnim govorima obratili Anton Kasipović, Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske; Ljiljana Ševo, Predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH; Charles L. English, ambasador SAD u BiH; Amra Hadžimuhamedović, član Komisije.

U sklopu ceremonije organizovan je kratki kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali učenici osnovnih škola s područja banjalučke regije, kao i dodjela nagrada učenicima za najbolje likovne i literarne  radove.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: