početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika obilježila je prvu godišnjicu rada multimedijalnom prezentacijom i prijemom 05. maja 2003. godine u zgradi Predsjedništva BiH (ili u Konaku). Na taj način, Komisija nastoji skrenuti pažnju na ugroženost kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine i njegov značaj za uspostavu održivog mira u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom, prezentirali su se rezultati rada Komisije u proteklom periodu, zaštićeni spomenici, ugroženi spomenici i reklamni materijal Komisije (posteri, razglednice, rokovnici, kalendari i slično). 

 

 

Govor Amre Hadžimuhamedović, predsjedavajuće Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

 

Poštovani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ekselencije, gospodine Prvi zamjeniče Visokog predstavnika, dragi prijatelji, dame i gospodo,

Obraćam Vam se pozdravima mira u ovom posebno svečanom trenutku u ime mojih kolega, članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine ni zahvaljjem što ste večeras s nama.  Želim naglasiti da večeras ne obilježavamo godinu dana rada na zaštiti naslijeđa u Bosni i Hercegovini.  Zaštita kulturno-historijskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini traje formalno 230 godina.  Međutim, rad Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika dio je imlementacije i održanja mira u Bosni i Hercegovini, a nakon što je  je 22. decembra 2001. godine odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine uspostavljena kao institucija Bosne i Hercegovine, Komisija je postala ona državna institucija koja brine o najznačajnijim dobrima naslijeđa u Bosni i Hercegovini i dio sustava institucijam, od kojih su neke stare i preko jednog stoljeća.   

Ovo je prilika da u ime svojih kolega ukažem na značaj uključenosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH, Ureda Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini u implementaciju Annexa 8 i da im zahvalim za njihov neizmjerni doprinos oblikovanju staretgije našeg djelovanja. Zahvaljujem ministarstvima prostornog uređenja i okoliša i inspekcijskim službama na razini entiteta i distrikta Brčko što u provedbi Annexa 8 prepoznaju jedan od prioriteta uspostave okvira održivog razvoja Bosne i Hercegovine, Zahvaljujem muzejima, arhivima, zavodima za zaštitu kulturnog naslijeđa, galerijama i svim vlasnicima kulturnog blaga Bosne i Hercegovine za njihov rad na očuvanju naslijeđe i za suradnju koju ostvaruju sa Komisijom. Naš rad se oslanja na djelovanje i dokumentaciju tih institucija. Posebno želim naglasiti značaj naše suradnje sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, institucijom koja od 1946. godine radi teške poslove integriranja naslijeđa u razvojne tokove i očuvanja bosanskohercegovačkog identiteta. Dokumentacija koju Zavod posjeduje najčešće je osnova za donošenje odluka Komisije.  I ta dokumentacija, jednako kao i rad Zavoda, dio je našeg kulturnog sjećanja, pa svijest o javnoj obavezi njenog čuvanja i korišćenja mora biti prisutna i zakonom utvrđena. 

Iako je na izložbi koju ćete večaras vidjeti predstavljeno samo ono naslijeđe koje je u protekloj godini bilo predmet našeg odlučivanja, ni večerašnji skup, ni izložba nisu predstavljanje jednogodišnjeg rada Komisije. To što večeras predstavljamo je samo slika raskoši naslijeđenog i i slika sramote neispunjavanja naše obaveze prema njemu.

Članovi Komisije i svi stručnjaci uposleni u našem sekretarijatu večeras počinju širenje vijesti, koja nije nova, ali je nerijetko ili prešućivana ili zanemarivana. Ne znam dovoljno uvjerljiv i nov način da saopćim:  Naslijeđe Bosne i Hercegovine je ugroženo!  i da to odjekne u punini opakosti prijetnje koju ta vijest nosi. Raskošno naslijeđe Bosne i Hercegovine je u opasnosti da potpuno nestane. Ratna razaranja, poratna razaranja, nebriga, ideološka prekrajanja kulturnog sjećanja prijete uništenju tog sjećanja. A kada kulturno sjećanje iščezne, nestanak zajednice koja ga baštini je neizbježan. Tako kaže Agnes Heller. I to potvrđuje historija. U razdoblju postkomunizma i poslijeratnog oporavka koncept značaja naslijeđa za održanje društvenih obrazaca postaje važniji od naslijeđa samog. Dakle, očuvanje nematerijalne dimenzije – simboličke i ontološke – u značenju naslijeđa postaje pitanje opstanka identiteta Bosne i Hercegovine i njenog dostojanstvenog reintegriranja u Evropu. 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika večaras pokreće kampanju za spas ugroženog naslijeđa Bosne i Hercegovine. To je naš dug prema nama, prema našim precima i prema našim nasljednicima. To je i naš dug prema Evropi. Istovremeno to je dug Evrope prema sebi. Tu je sadržan i dug svijeta prema nama i prema sebi. Širenje istine o naslijeđu Bosne i Hercegovine kao dijelu ukupnosti naslijeđa svijeta i stanju njegovog nestajanja, početak je te kampanje. 

Izložba koju je pripremio stručni tim Komisije za očuvanje naslijeđa u Bosni i Hercegovini i koja će nakon ove večeri biti predstavljena u svim bosanskohercegovačkim središtima, u sjedištima Svjetske banke i UN ima za cilj da prenese našu poruku i da upozorenje o ugroženosti naslijeđa učini prvom viješću.

Pozivam vas da se pridružite našoj kampanji i zahvaljujem na vašem razumijevanju.

 

Molim gospodina Donalda Haysa, prvog zamjenika Visokog predstavnika da ovim povodom ukaže na značaj provedbe Anexa 8  u ukupnosti očuvanja mira u Bosni i hercegovini. Potom, molim uvaženog gospodina Borislava Paravca, predsjedavajućeg predsjedništva Bosne i Hercegovine da otvori izložbu.

 

 

Govor Donalda Haysa, prvog zamjenika Visokog predstavnika u BiH

 

 

 

Član Predsjedništva gospodin Borislav Paravac

 

Predsjedavajući gospođa Amra Hadžimuhamedović

Članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

 

Dame i Gospodo

 

U ime Visokog predstavnika i u moje vlastito ime, dozvolite mi da večeras izrazim najtoplije pozdrave svim prisutnima a posebno članovima Komisije.  Mi smo ovdje da obilježimo prvu godišnjicu rada Komisije Aneksa 8 kao institucije na državnom nivou.

Dejtonskim mirovnim sporazumom je završen rat.  To je također usmjerilo postratni oporavak.  U tom pogledu je Aneks 8 ključni, iz dva razloga:

Prvi i najistaknutiji – obnova treba pomirenje. Tamo gdje ima volje ima i puta – nastavak ratne mržnje, negodovanja, gorčine i ljutnje, sve to stvara poteškoće razvoju političke želje da se problemi u BiH riješe do kraja.  Obnova spomenika je zadatak koji se direktno odnosi na ostavštvinu gorčine i sistematično je smanjuje.  Ponovnom izgradnjom spomenika mi razgrađujemo temelje za nastavak mržnje.

Drugo, ovaj zadatak nosi u sebi potencijalne poteškoće koje mogu same po sebi uništiti širi politički proces.   Postizanje političkog, pravnog i praktičnog konsenzusa za izgranju individualnih spomenika zahtjeva predanost, odlučnost, jasna mjerila i predanost pravdi – zato što protivnici pomirenja u BiH, oni koji bi osudili njihove sugrađane da ponove tragičan neuspjeh nedavne prošlosti, su pokušavali sabotirati procez postizanja konsenzusa u svakom momentu.  Oni su htjeli i hoće da naprave od toga novo poprište, jedan izvor političke dislokacije i etničke mržnje.

Upravo zato što je Komisija Aneksa 8 uradila posao efektivno, protivnici obnove i reintegracije nisu uspjeli.

Rad Komisije ima direktnog uticaja na povećanje intenziteta povratka izbjeglica kao i na poštivanje zakona i zaštite prava manjina.

Njen rad će odrediti da li će Bosna i Hercegovina postati normalna evropska demokratija. Vjerujem da BiH uistinu postaje normalna zemlja.  To je razlog zbog kojeg OHR i Međunarodna zajednica u cjelosti ostaju angažovani u poslu Komisije Aneksa 8 i nastavljaju podržavati sve njene potrebe.

Vjerujem da Aneks 8 sada privlači sve više pažnje BiH vlasti koje su sada svjesne da to nije područje koje se treba staviti postrani dok se bave naizgled važnijim političkim i ekonomskim poslovima: Anek 8 je ključni za uspjeh svih drugih područja u poslijeratnom razvoju.

Proces implementacije Aneksa 8 jeste ojačan odlukama Visokog predstavnika kojima se usklađuju entitetska pravila i regulative u pogledu dozvola za rekonstrukciju, vremenskih rokova i pravne pomoći.  Djelotvorni pravni instrumenti su dostupni za rješavanje određenih problema posebno kada lokalne vlasti trebaju savjet i pomoć, ili gdje postoje dokazi o namjernoj birokratskoj opstrukciji.

Opseg posla koje je u vezi sa implementacijom Aneksa 8 jeste ogroman.  Na Privremenoj listi Komisije postoji oko 800 zgrada i mjesta.  Komisija koji broji tri domaća člana i dva međunarodna člana i koja je pomognuta malim brojem eksperata, radi svoj posao marljivo i profesionalno.  Suočava se sa teškoćama, posebno kada je u pitanju implementacija njenih Odluka, i to je područje gdje članovi Komisije imaju pravo da traže podršku najviših političkih autoriteta.  Iskoristiću ovu priliku da istaknem da Međunarodna zajednica očekuje da će oni tu podršku pružiti.

 

Hvala.

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: