početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Virtualna izložba

KULTURNO PAMĆENJE

– BLAGO KOJE NESTAJE

 

KULTURNO PAMĆENJE – BLAGO KOJE NESTAJE

            Izložba se sastoji od video prezentacije i izložbenih panoa nacionalnih spomenika i ugroženih spomenika sa fotografijama i tekstom sa osnovnim informacijama o spomeniku. Do sada je bila postavljena u Sarajevu, Banoj Luci, Jajcu, Mostaru, Bužimu, Brčkom, Tuzli i Beogradu.

 

Beograd, Etnografski muzej, od 16.02. do 28.02.2005. godine

                

Komisiji je, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, u novembru 2004. godine upućen poziv Ministarstva kulture Srbije za postavku izložbe u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Na izložbi je predstavljeno 146 panoa kao i promotivni materijal Komisije. Izložba je otvorena 16.02.2005. godine u 19 sati, a svečanom otvaranju je prisustvovalo nekoliko stotina zvanica. Na svečanom otvaranju su govorili:

            - direktor Etnografskog muzeja u Beogradu – Velibor Stojaković,

            - ministar kulture Srbije – Dragan Kojadinović,

            - ambasador Bosne i Hercegovine u SCG – Tomislav Leko

            - predsjedavajuća Komisije – Amra Hadžimuhamedović.

             Nakon otavaranja izložbe upriličena je kratka press konferencija na kjoj su izjave davali prisutni članovi Komisije – Amra Hadžimuhamedović i Ljiljana Ševo.

Fotografije sa izložbe u Beogradu

 

 

 Izložba

 

“Kulturno pamćenje – Blago koje nestaje” u Tuzli

od 19. 12. 2004. god., Međunarodna galerija portreta

 

 

 

 

Povodom obilježavanja 50 godina Europske konvencije o kulturi, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u saradnji sa Vijećem Europe i Općinom Tuzla, organizirala je u Tuzli izložbu Kulturno pamćenja-blago koje nestaje. Svečano otvorenje izložbe upriličeno je u Međunarodnoj galeriji portreta, 19. 12. 2004. godine, uz nastup interreligijskog hora Pontanima iz Sarajeva, kojim je dirigirao Josip Katavić.

 

Ova putujuća izložba predstavlja tek početak u prisjećanju na davnu 1954. godinu kada je u Parizu potpisana Europka konvencija o kulturi. Izložbu je otvorio načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović a prigodne govore su održali direktor Međunarodne Galerije portreta Ćazim Sarajlić, sekretar ureda Vijeća Europe u Sarajevu Esad Maglić i predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Amra Hadžimuhamedović.

 

Nakon Tuzle, u februaru 2005. godine izložba će biti postavljena i u Beogradu.

 

Panoi, info materijal i multimedijalna prezentacija koji sačinjavaju izložbu su posebnu pažnju posvetili ugroženom naslijeđu sa željom da podignu svjest o njegovom značaju kao i o odgovornosti svih građana i institucija Bosne i Hercegovine. 

 

 

 

Izložba «Kulturno pamćenje – blago koje nestaje» u Brčkom od 06. do 20.11.2004. godine u Omladinskom centru

             Izložba je otvorena 06.11.2004. godine u 19.30 sati u Omladinskom centru (krugu bivše kasarne. Izložbu su otvorili Susan R. Johnson, supervizor u Brčko Distriktu i Branko Damjanac, Gradonačelnik Brčko Distrikta.

Fotografije sa izložbe u Brckom

 

2. Svjetski urbani forum (The Second World Urban Forum)

Barselona, Španija, 13.-17.09. 2004.

          

             Svjetski urbani forum je organizovan u okviru UN programa za razvoj  ljudskih naselja (UN-HABITAT), i predstavlja dio Univerzalnog foruma kultura čiji je ovogodišnji domaćin bio grad Barselona, sa ciljem promocije međusobnih dijaloga i njihovog utjecaja na razvoj naselja. Glavna dešavanja na Forumu su se organizirala oko tri centralne teme Foruma: kulturna različitost; održivi razvoj i neophodni uslovi za održanje mira.

            Dio Foruma u kojem su izravno učestvovali predstavnici Komisije je svjetska izložba. Komisija je učestvovala sa 36 izložbenih panoa, multimedijalnom prezentacijom i promotivnim materijalom u okviru svoje kampanje za ugroženo naslijeđe.

 

 

Bužim

            Izložba “Kulturno pamćenje - blago koje nestaje” je bila postavljena i u Bužimu, u zgradi Općine, u sklopu 9. tradicionalne manifestacije Slobodarski dani viteškog grada Bužima, koji se održavaju u periodu od 04. do 15. 08. 2004. godine.

            Izložbu su otvorili načelnik Općine Jasmin Emrić i likovni umjetnik i historičar Sead Nanić u petak 06.08.2004. godine. Izložba je bila otvorena do 15. 08. 2004. godine.

 

Fotografije sa izložbe u Bužimu

 

 Mostar

             U sklopu manifestacije Dani europskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini u Mostaru je bila postavljena izložba Kulturno pamćenje - blago koje nestaje  u periodu od 13. 07. 2004 do 19. 07. 2004. godine, u Galeriji Centra za kulturu – Mostar. Prethodio joj je okrugli sto u organizaciji IRCICA, u sklopu Workshopa MOSTAR 2004, sa fokusom na istraživanje, prezarvaciju, promociju i razvoj autentičnih bosansko-hercegovačkih vrijednosti. Izložbu je otvorio  Amir Pasic, rukovoditelj koordinacije Organizacijskog odbora za otvaranje obnovljenog Starog mosta, a prisutnima se obratio i Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. 

 

Ÿ       Workshop MOSTAR 2004  

 

 

 

 

Jajce

            Izložba je bila postavljena u Domu kulture StjepanTomašević od 14.06. 2004.

Izložbu je otvorio Ramiz Mehmedagić, federalni ministar prostornog uređenja i okoliša.

 

Fotografije sa izložbe u Jajcu

 

 

Banja Luka

            Izložba je bila postavljena u Muzeju Republike Srpske, od 4. do 17 maja 2004.

            Izložbu su otvorili Ljuban Bajić, direktor Muzeja Republike Srpske u Banjoj Luci, Branko Dokić, ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

 

Fotografije sa izložbe u Banja Luci

 

 

           

Sarajevo

            Izložba je bila postavljena u Domu policije, u periodu od 21. februara do 18. marta 2004. godine, u saradnji sa Međunarodnim centrom za mir, u okviru jubilarnog XX Internacionalnog festivala «Sarajevska zima 2004».Namjera Komisije je da upozna javnost sa značajem zaštite i očuvanja kulturnog naslijeđa, putem organizovanih posjeta obrazovnih i kulturnih institucija. U tom cilju, upućeno je obavještenje entitetskim i kantonalnim ministarstvima nadležnim za obrazovanje i kulturu, te svim medijskim kućama u BiH.

            Izložbu je otvorio Sulejman Tihić, član Predsjedništva BiH, a prigodan govor održala je Ljiljana Ševo, predsjedavajuća Komisije i Ibrahim Spahić, direktor Međunarodnog centra za mir.

       

            Prizori
koje vidimo na ovoj izložbi svakako nisu oni koje bi smo željeli da gledamo.

Pred nama su oronuli bedemi srednjovjekovnih tvrđava, u korov zarasla znamenja kasne antike, reljefima ukrašeni nadgrobni mramorovi zaklonjeni šumom industrijskih zdanja, srušene ponosite munare i elegantne kupole džamija, vitki lukovi mosta čiju nestvarnu ljepotu i dostojanstvo nagriženi stubovi više nisu kadri da nose, tužni likovi svetitelja na fragmentima freska ispod miniranih crkava.

Pred nama je stvarnost koja, na sreću, može da bude drugačija.

 
Pred nama je blago koje nestaje, ali ne mora da nestane.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini je, uz podršku Međunarodnog centra za mir sačinila ovu izložbu sa jednim ciljem – da nas sve podsjeti i opomene da postoji mogućnost promjene nesrećne sudbine kulturno-istorijskog naslijeđa.

Ovdje gdje živimo postoji višedecenijsko, bogato iskustvo u oblasti zaštite kulturnih dobara. Postoje timovi stručnjaka kvalifikovanih za sprovođenje najsavremenijih mjera zaštite. Postoji zakonodavstvo koje precizno definiše obaveze i nadležnosti vlasti na svim nivoima, kada je spašavanje naslijeđa u pitanju.

Taj sistem pokazao je svoj autoritet, svoju kompetentnost, svoju efikasnost. Pred našim očima obnavlja se Počitelj, Podmilačje, Mostar. Vaskrsava Žitomislić. Starim sjajem bljesnuće živopis u Zavali i Dobrićevu.

Pomažu nam u tom poslu svi oni koji su svjesni višestrukog značenja naslijeđa, neraskidive sprege između znakova prošlosti i znečenja budućnosti kakvoj stremimo.

Iskreno se nadamo da će, širenjem svijesti o ugroženosti kulturnih dobara, ova izložba da doprinese intenziviranju njihove zaštite i obnove.

Vjerujemo da ćemo, u ne tako dalekoj budućnosti, da prisustvujemo otvaranju izložbe na kojoj će neprocjenjivo blago naših spomenika blistati u svoj punoći svoje neizrecive raskoši, obnovljeno, spašeno.

 

 

Ljiljana Ševo

 

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: