početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Druga mediteranska izložba o restauraciji spomenika kulturne baštine

Catania, Italia, 07. – 11. 05. 2003. godine 

 

 

 

Na izložbi su učestvovali izlagači iz Francuske, Kipra, Tunisa, Palestine dok je najveći dio izlagača bio iz Italije – zemlje domaćina.  Bosnu i Hercegovinu su pored Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika predstavljali i PCU Mostar.

 

 

Osnovna tema Izložbe je bila prezentacija tekućih radova iz oblasti zaštite kulturnog naslijeđa, najnovijih dostignuća iz oblasti praktične primjene novih materijala u procesu zaštite, prezentacija trenutno aktuelne literature koja razmatra ovu tematiku, turistička promocija spomeničke baštine, načini aktivne zaštite spomenika u pojedinim državama i regionima i sl.

 

Osim izlagačkog dijela izložbe bila su organizirana i predavanja i okrugli stolovi na zadatu tematiku. Predstavnici Komisije, Slobodanka Lalić, stručni saradnik za pokretno naslijeđe i Orjana Mujkić, stručni saradnik za cjeline graditeljskog naslijeđa i kulturne krajolike, su prisustvovali na nekoliko predavanja od kojih posebno treba izdvojiti prezentaciju PCU Mostar koja se odnosila na Projekat rehabilitacije Starog mosta u Mostaru.

 

 

Na Izložbi je Komisija predstavila neke od nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine putem plakata, a posebno mjesto su imali ugroženi spomenici u BiH. Osim plakata Komisija je svoj rad prezentirala i drugim propagandnim materijalom: katalozima, afishama,...   U okviru Izložbe je Komisija imala dvije prezentacije: na jednoj su prezentovali rad Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika a na drugoj Kampanju za zaštitu ugroženog nasljeđa.

 

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: