početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Posjeta generalnog direktora ICCROM-a gospodina Mounira Bouchenakija i ekspertne misije ICCROM-a i ICOMOS-a Bosni i Hercegovini

13.05.-16.05.2009. godine

 

             

             Mounir Bouchenaki, generalni direktor ICCROM-a i misija eksperata ICCROM-a i ICOMOS-a u sastavu: prof.dr.Jukka Jokilehto, vođa ekspertne misije, prof.dr.Laura Baratin i prof.dr.Carlo Cesari su boravili u Bosni i Hercegovini u periodu od 13.05.-16.05.2009. godine. Misija je bila vezana za prezentaciju njihovog izvještaja za iznalaženje adekvatnog arhitektonskog rješenja za redizajn Hotela „Ruža“ u Mostaru.

              Dana 13.05.2009. godine delegacija je prisustvovala Programu obilježavanja sedam godina rada Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u Konaku (promocija trećeg broja časopisa „Baština“ i izložba fotografija projekta rehabilitacije ugroženog naslijeđa u Bosni i Hercegovini).

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su, 14.05.2009. godine, nakon posjete Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, prisustvovali sastanku gdje su održali prezentaciju izvještaja za iznalaženje adekvatnog arhitektonskog rješenja za redizajn Hotela „Ruža“ u Mostaru. U ime ekspertne misije ICCROM-ICOMOS-a, Jukka Jokilehto je održao detaljnu prezentaciju izvještaja I aneksa izvještaja “ICCROM-ICOMOS Mission to Mostar, Bosnia and Herzegovina, 11-18 October 2008”.

U toku posjete su, zajedno sa stručnim saradnicima Komisije, izvršili obilazak lokaliteta “Hotela Ruža” i prezentirali izvještaj i aneks izvještaja u prostorijama Agencije “Stari grad”. Izvršili su i obilazak Blagaja, manastira u Žitomislićima i Počitelja.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: