početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sastanak vezan za provedbu Aneksa 8 u Brčko Distriktu BiH / 04.07. 2007.

 

Sastanak je održan 04. jula 2007. godine u 15.00 u prostorijama Komisije u Sarajevu. Pored članova Komisije i saradnika sastanku su prisustvovali predstavnici Vlade Brčko Distrikta; Kancelarije koordinatora Brčko Distrikta pri Vijeću ministara BiH; i Ureda visokog predstavnika u Brčkom.

Zaključeno je sljedeće:

1. Intenziviraće se započeta saradnja da bi se prevazišli problemi nastali u proteklom periodu.

2. Vlada Brčko Distrikta će angažirati pripravnika na period od 6 mjeseci i plaćati ga iz budžeta Distrikta. Pripravnik će imati sjedište u Komisiji gdje će biti obučavan za poslove na implementaciji Aneksa 8 u Brčko Distriktu, počev od 01. novembra 2007. godine

3. Pitanje Privremene liste nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine će biti zajednički prioritet Vlade Brčko Distrikta i Komisije na kome će neposredno biti angažovan navedeni pripravnik (zadatak će mu biti da za svako dobro sa Privremene liste pripremi dovoljno dokumentacije da se donese pozitivna ili negativna odluka).

4. Vlada Brčko Distrikta BiH će riješiti pitanje smještaja sadašnjih stanara objekta Turskog konzulata u Brčkom kako bi se nakon donošenja odluke Komisije moglo pristupiti restauraciji tog objekta i njegovoj adaptaciji novoj namjeni.

5. Komisija će u roku od 7 dana, odnosno do petka, 21. septembra 2007. godine izvšiti pregled dostavljene revidovane projektne dokumentacije rekonstrukcije Gradske vijećnice u Brčkom i eventualne primjedbe ili pozitivno mišljenje dostaviti Vladi Brčko Distrikta.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: