početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sastanak u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine vezan za hotel „Ruža“  

 

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine održan je 29. januara 2008. godine, sastanak vezan za iznalaženje rješenja ambijentalnog uklapanja hotela „Ruža“ u historijsko jezgro Grada Mostara. Pored članova i saradnika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, sastanku su prisustvovali Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine; Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH; Salko Obhođaš, ministar prostornog uređenja FBiH; Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara; Slobodan Šoja, predsjedavajući Državne komisije za saradnju sa UNESCO-m; Siniša Šešum, programski oficir Sekcije za kulturu Ureda UNESCO-a u Veneciji i Miroslav Vujčić, šef kabineta Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH.

Konstatirano je da je u proteklom periodu učinjen značajan napredak na smanjenju negativnih uticaja izgradnje hotela „Ruža“ u historijskom jezgru Mostara, te da je Investitor ispoštovao tri od četiri zahtjeva UNESCO-a. Sve nadležne institucije će i dalje odgovorno raditi na smanjenju negativnih uticaja na univezalne kulturno-historijske vrijednosti u Bosni i Hercegovini, što će se pokazati u kompletnom izvještaju Komisije, koji će biti upućen UNESCO-u do 1. februara 2008. godine.

Zaključak je da Bosna i Hercegovina potpuno preuzima sve obaveze rješavanja preostalih zahtjeva Komiteta za svjetsku baštinu, i na taj način omogući da se područje „Stari most i Stari grad u Mostaru“ i dalje nalazi na Listi svjetske baštine.



ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: