početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

Sastanak sa nevladinim i međunarodnim organizacijama

vezano za integraciju kulturno-historijskog naslijeđa u održivi razvoj Bosne i Hercegovine

 i jačanje uloge nevladinih organizacija

 

Sastanak je održan 06.09.2006. godine u 14:00 u zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine. Pored članova i saradnika Komisije, sastanku su prisustvovali predstavnici: misije OSCE-a u BiH;  Švedske organizacije SIDA;  Britanskog vijeća u BiH; UNDP; USAID CCA;  Federalnog ministarstva okoliša i turizma;  Općine Vareš; JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik;  Društva za zaštitu kulturno-historijske baštine Donji Vakuf;  Općine Konjic; organizacije «Kupreška visoravan»; ekološke udruge «Izvor», Kiseljak;  udruženja građana samostalnih privrednika «Privrednik», Stolac;  udruženja «Troya», Stolac;  Udruženja za očuvanje prirodne i civilizacijske baštine «Sinan-paša Sijerčić», Goražde; JU Centar za kulturu Goražde; fondacije «Mozaik», Sarajevo;  Konjičkog kluba Banja Luka; ekološke udruge «Stari hrast», Travnik; Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti «Kreševo»;  Centra za kulturno naslijeđe «Međunarodnog foruma Bosna», Sarajevo;  ekološkog udruženja «Neolit», Sarajevo;  NVO «Europlus», Doboj;  Organizacije za razvoj turizma regije «Rotor», Doboj;  Jevrejske opštine Doboj;  Udruge prijatelja prirode «Močvara», Čapljina;  ekološke udruge «Lijepa naša», Čapljina.

 

Predstavnici nevladinih organizacija prezentirali su svoja pozitivna iskustva u identificiranju fondova za realizaciju svojih ideja, obrazložili kako su efikasno pripremili projekte i efikasno identificirali organizaciju koja će taj projekat prepoznati kao pravi i osigurati sredstva za njegovu realizaciju. Informisali su o rezultatima svog rada i iskustvima u identificiranju prepreka u efikasnijem radu na polju zaštite naslijeđa i dali preporuke kako unaprijediti sistem od zakonskog do institucionalnog okvira, kako bi olakšali svoj rad u toku implementacije projekata.

 

Zaključeno je da Komisija može biti partner za svaki projekat koji nevladine organizacije žele da apliciraju. Komisija može pružiti potporu svakom projektu, ako utvrdi da je taj projekat doista usmjeren na zaštitu naslijeđa i u skladu je sa strategijom Komisije. Komisija će u skladu sa svojim mogućnostima takođe pomoći da se projekat formatira i da se identificira kome ga treba proslijediti.

 

Zaključeno je da će predstavnici 18 nevladinih ogranizacija napraviti saopćenje za javnost kojim će zahtijevati od Vijeća ministara BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH da bez odlaganja pokrenu proceduru potrebnu za donošenje Zakona o kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine, a u sklopu koje će biti organizirana i javna rasprava.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: