početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

 

Sastanak vezan za pripremu kandidature za upis

historijske gradske jezgre Mostara na Listu svjetske baštine UNESCO- a

 

            Sastanak je održan 02.11.2004. godine u 13,00 sati u prostorijama Komisije. Pored članova Komisije i saradnika, sastanku su prisustvovali prof. Amir Pašić i prof. Giorgio Gianighian, arhitekt-konzervator i međunarodni ekspert iz UNESCO-a. Na sastanku se razgovaralo o pripremi kandidature za upis historijske gradske jezgre Mostara na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

            Komisija je pružila na uvid sve odluke koje je do sada donijela za naslijeđe koje se nalazi u sklopu historijske jezgre Mostara i sugerirala prof. Pašiću i prof. Gianighiani sadržaj za koji Komisija smatra da treba biti iskaknut u sklopu materijala za kandidaturu. Pri tome je rečeno da posebno treba naglasiti značaj posebnosti prirodno-graditeljske cjeline historijske gradske jezgre Mostara koja se iskazuje kroz trojnost slike, strukture i oblika. Odluka o proglašenju historijske jezgre Mostara nacionalnim spomenikom bit će u cijelosti proslijeđena gospodinu Ghianghiani kako bi mogla biti korišćena pri izradi potrebnih materijala za nominaciju na World Heritage List.

            Zaključeno je da se uputi dopis Gradonačelniku Mostara (kopija Državnoj komisiji za saradnju sa UNESCO-om i stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri UNESCO-u) da je u skladu sa odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Komisija nadležna za kandidiranje nacionalnih spomenika za upis na Listu svjetske baštine, i da predlaže da se u što skorije vrijeme utvrdi formalna procedura i odnosi između Gradske uprave Mostara i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika vezano za nominaciju Gradske jezgre Mostara za upis na Listu svjetske baštine.

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: