početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sastanak sa novinarima vezan za medijsku prezentaciju kulturnog naslijeđa BiH

 

Sastanak je održan 01.09.2004. godine u 14.00 sati u Domu sindikata u Sarajevu. Pored domaćih članova Komisije i saradnika, sastanku su prisustvovali Mirsada Lingo iz «Nezavisnih novina»; Nermina Omerbegović iz FENA-e; Nenad Glušica, NTV 99; Vesna Pleho, «San», Nadina Salijević, FTV; Naida Karahodžić, magazin «Start»; i Alenka Bruck, TV OBN.

Članovi Komisije su detaljno informisali novinare o radu Komisije i istakli značaj medijskog praćenja rada Komisije i općenito značaj informiranosti o kulturnom naslijeđu kao faktora zaštite naslijeđa. Naveli su probleme sa kojima se Komisija susreće u implementaciji Aneksa 8 i odgovarali na postavljena pitanja.

Predsjedavajući je spomenuo da su u dosadašnjem radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika mediji u Bosni i Hercegovini pružali značajnu podršku njenom radu i dali su veliki doprinos da kulturna baština postane stalna tema u pisanim i elektronskim medijima. S druge strane, Komisija od novinara očekuje mišljenje i prijedloge o dodatnim mogućnostima za unapređenje procesa medijske prezentacije kulturne baštine i načinu na koji se može podići svijest o zaštiti naslijeđa i njegovom značaju u uspostavi održivog mira u Bosni i Hercegovini.

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: