početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sastanak sa Društvom za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca / 08.07.2004.

 

Sastanak je održan u hotelu «Turist 98» u Jajcu, 08. jula 2004. godine, u 14:00 sati. Pored članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Mirele Mulalić Handan, izvršnog dužnosnika; i Damira Bačvića, saradnika za tehničku koordinaciju, sastanku su prisustvovali Slavko Malić, predsjednik i Enes Milak, sekretar Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca. Načelnik općine Jajce nije mogao prisustvovati sastanku zbog ranije ugovorene sjednice općinskog Vijeća.

Učesnici sastanka su razgovarali o problemima implementacije odluka Komisije i konkretnih problema u obnovi nacionalnih spomenika.

Enes Milak je informisao o problemima sa zaštitom naslijeđa u Jajcu i aktivnostima koje Društvo preduzima u vezi s tim. Srednjovjekovna tvrđava u Jajcu je pored svog značaja prepuštena stihijskom propadanju.

Razmatrani su problemi ugroženosti historijske jezgre nezakonitom izgradnjom.

Komisija je u sklopu svog djelovanja u oblasti međunarodne saradnje   predložila Vijeću Evrope kao pilot projekat Integriranje naslijeđa u razvojne planove Jajca. Taj pilot projekat bio bi rađen u sklopu Regionalnog programa za kulturno i prirodno naslijeđe jugoistočne Evrope – linija C.

Istaknut je značaj implementacije kulturnog naslijeđa u razvojne tokove i turističke ponude.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: