početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sastanak sa poglavarima Vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini

             

            Sastanak je održan 08.12.2003. godine u 14:00 u sali za sastanke u zgradi Doma sindikata. Pored članova Komisije i saradnika, sastanku su prisustvovali Mustafa Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH sa Muharemom hasanbegovićem, šefom kabineta; Seid Smajkić, muftija mostarski; Hamed Efendić, muftija goraždanski; Besim Čemić, sekretar Ureda muftije tuzlanskog; Esad Hrvačić, advokat Vakufske direkcije; Hrizostom Jević, episkop bihaćko-petrovački; Danilo Pavlović, iguman Manastira Žitomislići; Mitar Pavlović, sekretar Mitropolije dabrobosanske; Milojko Topalović, sekretar Eparhije zvorničko-tuzlanske; Fra Mijo Džolan, provincijal Bosne Srebrene; Mato Zovkić, generalni vikar Nadbiskupskog ordinarijata Vrhbosanskog; Anto Orlovac, generalni vikar Biskupskog ordinarijata Banja Luka; Dr. Tomo Vukšić, sudski vikar Biskupskog ordinarijata Mostar; i Jakob Finci, predsjednik jevrejske zajednice u BiH.

Zaključci sa sastanka:

Saradnja između Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini i predstavnika vjerskih zajednica od izuzetne je važnosti s obzirom na činjenicu da je najveći broj nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini u vlasništvu vjerskih zajednica, ili je svojom provenijencijom za njih vezan.

U svom radu Komisija nastoji da od Vjerskih zajednica dobije sugestije kako da se eksplicitno prepoznaju problemi i pronađe efektniji okvir za ispunjavanje obaveza koje su u nadležnosti Komisije.

Sastanak održan 08.12.2003. godine treba da otvori dalje mogućnosti saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini sa predstavnicima vjerskih zajednica, imajući u vidu važnost očuvanja naslijeđa u procesu implementacije mira u Bosni i Hercegovini. Za rješavanje konkretnih problema potrebni su bilateralni sastanci.

Komisija u svom radu nastoji na sprovođenju odredbi zakona kojima je utvrđeno da svako dobro koje je razoreno u ratu, a proglašeno je nacionalnim spomenikom, treba da se obnovi u istom obliku, na istom mjestu, istih dimenzija, od istog materijala, uz upotrebu istih tehnologija u najvećoj mogućoj mjeri. Zakonske odredbe su osigurale izbjegavanje opstrukcija tog procesa, a samo kontinuirana saradnja između Komisije i vlasnika nacionalnih spomenika može da obezbijedi njihovo dosljedno sprovođenje.

Saradnja sa vlasnicima sakralnih objekata koji imaju status nacionalnih spomenika podrazumijeva i saradnju sa entitetskim i lokalnim vlastima. U ovom procesu obezbijeđena je podrška međunarodne zajednice.

Istovremeno, saradnja sa Komisijom će obezbijediti predstavnicima vjerskih zajednica kompletne informacije, brži i potpuniji uvid u proces donošenja odluka o proglašenju dobara nacionalnim spomenicima, kao i praćenje sprovođenja tih odluka.

Objekti sakralnog karaktera spadaju u živo naslijeđe. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u procesu donošenja odluka o proglašenju dobara nacionalnim spomenicima poštuje osnovnu funkciju ovih objekata, imajući u vidu potrebe njihovih korisnika.

Dešavalo se da se vjerski objekti koriste za manipulaciju i političke svrhe. Zaključeno je da je prioritetna obaveza da se spriječi unošenje novih znakova u nacionalne spomenike, kao i pridavanje posebnog značenja mjestima koja imaju karakter višeslojnih kultnih mjesta sa mnogostrukim istorijskim i kulturološkim značajem.

U budućoj saradnji vjerskih zajednica sa Komisijom nastojaće se na razrješavanju izvjesnih poteškoća u pogledu vremenskih rokova - potrebe za obnovom uništenih vjerskih objekata u procesu povratka izbjeglog i raseljenog stanovništva.

Komisija će obavijestiti Vladu FBiH o izvjesnim nepravilnostima u radu Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, posebno u pogledu raspisivanja tendera za izvođenje radova na rehabilitaciji nacionalnih spomenika. Komisija će obavezati inspekcijske vlasti da kontrolišu aktivnosti Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta na čiji su rad imale primjedbe Islamska zajednica i Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: