početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sastanka u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske / 12.11.2003.

 

Dnevni red sastanka:

1.       Zakonski okvir za provođenje Aneksa 8 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, njegov status i način implementacije;

2.       Problemi vezani za inspekcijski nadzor i profesionalno i nezavisno djelovanje republičke urbanističko-građevinske inspekcije u oblasti provođenja Aneksa 8.

3.       Obezbjeđenje sredstava za obnovu i zaštitu pojedinih dobara kulturne i graditeljske baštine

 

             Sastanku su prisustvovali: Mensur Šehagić, Ministar prostornog uređenja građevinarstva i ekologije i Biljana Stanković, Pomoćnik ministra za prostorno uređenje sa saradnicima (Radomir Obradović, Glavni republički urbanističko-građevinski inspektor i Maida Ibrišagić, stručni saradnik za urbanizam); Jelena Kadić, v.d. direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa RS; Rajko Šobot, samostalni stručni saradnik za pravne poslove u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske; Ljiljana Ševo, Predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika; Dubravko Lovrenović, član Komisije i saradnici (Branka Mekić, pomoćnik izvršnog dužnosnika i Damir Bačvić, saradnik za tehničku koordinaciju).

 

Zaključci sa sastanka:

- Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske imenovaće po jednu osobu u radnu grupu koja će u sklopu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika do kraja godine pripremiti reviziju radnog teksta zakona o zaštiti naslijeđa na nivou BiH.

 

- Zaključeno je da će se održati zajednički sastanak entitetskih ministara za prostorno uređenje i kulturu sa članovima Komisije vezan za most u Višegradu.

 

- Potrebno je uspostaviti mehanizam koji će sprečiti izgradnju potpuno novih objekata koji sasvim odudaraju od originalnih, kao i preplitanje nadležnosti. U slučajevima kada entitetska ministarstva i Komisija nisu u mogućnosti da provedu zakonska rješenja kontaktiraće se Kancelarija Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

 

- Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske će pokrenuti inicijativu u Vladi Republike Srpske za formiranje posebne budžetske stavke namjenjene za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: