početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

               Sastanak sa predstavnicima Međureligijskog vijeća u BiH je održan u sklopu osme sjednice Komisije dana 08.05.2003.S obzirom da je iz Međureligijskog vijeća u BiH najavljeno da sastanku ne mogu prisustvovati članovi MR vijeća Jakob Finci, predsjednik jevrejske zajednice u BiH; Dr. Mustafa Cerić reis ul ulema islamske zajednice u BiH; Vinko Puljić, kardinal; Nikolaj, mitropolit dabrobosanski, Komisija je odlučila da se ovaj sastanak održi kao priprema za sastanak sa vjerskim poglavarima, te da ispred Komisije  prisustvuju izvršni dužnosnik Mirela Mulalić Handan, pomoćnik izvršnog dužnosnika Branka Mekić i stručni saradnik Mirzah Fočo. Ispred MRV prisustvovali su: Danilo Nikolić, Ifet Mustafić Josip Senjak i Vanja Jovanović. Sastanak sa vjerskim poglavarima, članovima MRV,  trebalo bi da se održi u okviru naredne sjednice Komisije.

Predstavnicima MRV predočeni su podaci o statusu i nadležnostima Komisije koji proizlaze iz Aneksa 8. Odluke Predsjedništva BiH o Komisiji, implementaciji Zakona o provedbi odluka Komisije, kampanji Komisije za zaštitu spomenika, proceduri podnošenja peticija i donošenja odluka o proglašenju dobara nacionalnim spomenicima. Predstavnici MRV interesovali su se za način donošenja Privremene liste nacionalnih spomenika, te mogućnost podnošenja zahtjeva za brisanje pojedinih spomenika sa liste.

Ukazano je na značaj saradnje između Komisije i MRV u postupku koji prethodi  donošenju odluka o proglašenju spomenika i načelno dogovoreno o načinu buduće saradnje. Mirela Mulalić Handan navela je najkarakterističnije primjere dobre (Atik džamija u Bijeljini) i loše saradnje Komisije sa predstavnicima vjerskih zajednica, te zamolila posredovanje MRV u prevazilaženju odbijanja saradnje (katolička crkva u Zavali u slučaju arheološkog područja Petkovica, Islamska zajednica u Bihaću u slučaju Fethija džamije).

Predstavnik Jevrejske zajednice smatra da nije dovoljno što je Privremena lista objavljena, već je potrebno da se vlasnici spomenika sa liste obavijeste o pravima i obavezama koje proizilaze iz činjenice da dobro u njihovom vlasništvu ima status nacionalnog spomenika. Također je postavio pitanje zaštite Jevrejskog groblja u Sarajevu i osiguranja sredstava za zaštitu spomenika. Predstavnik pravoslavne crkve postavio je pitanje zaštite Saburne crkve u Sarajevu, kao i zbirki u Crkvi.

Predstavnik Islamske zajednice smatra da je nepotrebno podnošenje peticija, te da o proglašenju pojedinih sakralnih objekata nacionalnim spomenicima Komisija treba rješavati u neposrednoj saradnji sa vjerskim zajednicima koji se pretežno vlasnici takvih objekata.

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: