početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI


Sarajevo, 22.05.2015. godine

Saopštenje za javnost


Programski direktor Posebnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa Martin Perschler obišao nacionalne spomenike u Mostaru, Jajcu,Sarajevu, Stocu, Rogatici, Foči, Banjoj Luci i Bihaću


Programski direktor Posebnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa Martin Perschler je u toku svog službenog posjeta Bosni i Hercegovini posjetio i Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović predstavila je rad Komisije i društveni značaj projekata zaštite kulturnog naslijeđa, posebno u procesu tranzicijske pravde. Saradnici u Komisiji prezentirali su rezultate pojedinačnih projekata i zajedno sa gospodinom Perschlerom izvršili uvid u njihovo stanje tokom sedmodnevnog obilaska lokaliteta na područjima Mostara, Sarajeva, Stoca, Jajca, Rogatice, Foče, Banja Luke i Bihaća.

Gospodin Perschler je izazio posebno zadovoljstvo rezultatima projekta kampanje „Moja Bosna i Hercegovina - moje naslijeđe“, koji Komisija, uz potporu Ambasade SAD-a u BiH provodi već osam godina u osnovnim školama diljem BiH.

U proteklih deset godina, Komisija je uz pomoć Posebnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH, implemetirala slijedeće projekte u ukupnom iznosu od 700.000 US dolara:
• Rehabilitacija Ferhadija džamije u Banjoj Luci – faza konzervatorskih i restauratorskih radova – iskopavanje fragmenata,
• Zaštita fragmenata Aladža džamije u Foči,
• Zaštita ostataka Mehmed paše Kukavice džamije u Foči,
• Zaštita ostataka graditeljske cjeline crkve sv. Nikole u Trijebnju, Stolac – I faza preliminarnih i istraživačkih radova,
• Arheološka istraživanja - graditeljska cjelina ckve sv. Marije i toranj sv. Luke u Jajcu,
• Zaštita ostataka crkve sv. Petra i Pavla u Ošanićima kod Stoca,
• Zaštita Mosta u Plandištu u Sarajevu,
• Zaštita Šeranića kuće u Banjoj Luci,
• Konzervacija i restauracija ulazne kapije i starih nadgrobnika na Jevrejskom groblju Borak u Sarajevu,
• Sakralno naslijeđe Blagaja – restauracija srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog i katoličke crkve Presvetog Trojstva u Blagaju kod Mostara,
• Primarna konstruktivna sanacija zgrade Društva Crvenog krsta/križa BiH u Sarajevu,
• Projekat rehabilitacije krova Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine koji je u toku, a radovi bi trebali biti završeni do kraja ove godine.

Upredo sa navedenim projektima, provođena je i kampanja podizanja svijesti o značaju različitosti bh. kulturnog naslijeđa. U ovoj kampanji učestvovalo je više od 10.000 učenika osnovnih škola iz 20 bh. gradova. Cilj kampanje „Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe“ je podizanje svijesti mladih o potrebi očuvanja kulturnog naslijeđa BiH.

Fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnih dobara (AFCP) podržava očuvanje kulturnih znamenitosti, kulturnih objekata i oblika tradicionalnog kulturnog izražavanja u više od 100 zemalja u razvoju diljem svijeta. Podržani projekti uključuju restauraciju starih i povijesnih zgrada, procjenu i očuvanje rijetkih rukopisa i muzejskih zbirki, očuvanje i zaštitu važnih arheoloških nalazišta, te aktivnosti na dokumentiranju tradicionalnih zanata u nestajanju i autohtonih jezika.

Naglašavamo da su svi navedeni projekti rehabilitacije nacionalnih spomenika BiH od izuzetnog značaja za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu, te da njihova implementacija predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Vlade SAD-a koja se odvija putem Ambasade SAD u Sarajevu.

(k r a j)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: